Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Pire»Krompir pire u slanini sa pečurkama

Krompir pire u slanini sa pečurkama

Krompir pire u slanini sa pečurkama
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Tobože krompir pire, a nama izgleda kao nešto prirpemljeno u kuhinji prefinjenog restorana"

Potrebni sastojci

  • krompir - oko 2 kg
  • slanina - 400 g, dimljena (slajs)
  • pečurke - 200 g
  • sveže mleko - 150 ml
  • maslac - 100 g
  • so
  • biber
  • peršun
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte oljušten krompir u posoljenoj vodi. Rešetkastom kašikom ga izvadite ga u posudu sa malom delom vrelog bujona i izgnječie.

Dodajte 50 g maslaca i prstohvat bibera. Postepeno sipajte toplo sveže mleko, dok ne dobijete željenu gustinu, mešajte neprestano.

Pire treba da bude malo gušće. U kalup za kuglof na dno stavite tanko isečenu slaninu, tako da je ima i po ivicama. Ravnomerno sipajte pire.

Preklopite višak slanine i lagano pritisnite. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Za to vreme očistite suvom krpom pečurke, ako su mnogo prljave, oljuštite ih.

Ugrejte malo ulja zajedno sa preotalih 50 g maslaca. Pržite pečurke dok ne dobiju zlatnu boju i začinite ih biberom i solju.

Gotovo zapečeno pire okrenite na tanjir. Pospite peršunom i servirajte sa pečurkama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: