Način pripreme
Očistite petla, operite i osušite. Stavite u pleh i obilno pospite biberom, kuminom, solju i suvim začinima, sitno izmrvljenim, spolja i iznutra. Meso lepo natrljajte i pospite sa malo ulja. U njega stavite 4-5 oljuštenih čenova belog luka i ostavite bar na jedan sat na hladnom mestu da se marinira.
U pleh sipajte malo maslaca - oko 1 kockicu, veličine kutije za šibice, i sipajte 2 šolje vode Pleh pokrijte aluminijumskom folijom i stavite na srednju rešetku i pecite u rerni, uključenoj na 220 stepeni sa ventilatorom, oko sat i 15 minuta.
Očistite arpadžik od ljuspica. Pečurke očistite, operite i ocedite od vode.
Slatki krompir (batat) operite, oljuštite i isecite na ivice.
U tiganju sa ugrejanim preostalim maslacem i malo ulja, prvo pržite arpadžik dok ne dobije zlatnu boju, nekoliko minuta, zatim ga prebacite u drugu posudu. Nakon toga, u istoj masti pržite slatki krompir i nakon toga i njega prebacite u drugu posudu.
Na kraju pržite cele pečurke, dok ne dobiju zlatnu boju.
Izvadite pleh i okrenite petla. Oko njega rasporedite propržene pečurke, arpadžik i batat. Drugu glavicu belog luka operite i stavite celu u pleh.
Sve pospite sa malo soli, belog luka u ljuspicama, biberom i kuminom.
Sipajte 1-2 čolje vode i pleh ponovo pokrijte aluminijumskom folijom, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 1 sat.
Viljuškom proverite da li je meso gotovo.
Nakon toga skinite foliju i stavite pleh u rernu dok petao ne dobije lepu boju.
Meso podelite na porcije i servirajte sa karamelizovanim slatkim krompirom, arpadžikom i pečurkama.
Prijatno!