Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Brza i jednostavna pogača

Brza i jednostavna pogača

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Brza i jednostavna pogača
Fotografije: Tanya Levenova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Pogače se dela na dve vrste - naše ukusne, brze i jednostavn za pripremu, i sve ostale"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1200 g
  • jaja - 1 komad i 2 belanca
  • sveže mleko - 400 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • kvasac - 25 g
  • ulje - 6 supenih kašika
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • za posipanje
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesite testo u multipraktiku, kvasac prethodno aktivirajte u delu svežeg mleka, šećera i 3 supene kašike brašna.

Gotovo testo pokrijte krpom, treba da odstoji 30 minuta na toplom. Nakon toga, nemojte da ga mesite ponovo, podelite ga na tri lopte - 2 jednake i jednu manju, za sredinu.

U pleh /32 cm/, namazan uljem i obložen papirom za pečen je stavite loptu za sredinu. Nakon toga razvijte oklagijom jednu loptu na debljinu oko 1 cm, namažite uljem i isecite na 8 delova.

Od svakog dobijenog trougla uvijte kiflice, od duže strane. Poređajte je po ivicama pleha. Tako uvijte i ostale delove i ređajte jednu do druge. Na isti način napravite i drugu loptu.

Dve poslednje kiflice sam isekla na dva dela i poređala u jedan kraj. Pokrijte oblikovanu pogaču i ostavite na 25 minuta na toplom. Nakon toga namažite žumancima, malo ulja i svežeg mleka.

Stavite u hladnu rernu i uključite na 180 sepeni. Pecite 45 minuta. Gotovu pogaču pokrijte krpom, pospite kapljicama vode i nakon 10-ak minuta je spremna za jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: