Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pileća supa»Supa od domaćeg petla

Supa od domaćeg petla

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
14535762
Supa od domaćeg petla
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
6
"Ukusna supa, koja će vas vratiti u najlepše trenutke iz detinjstva"

Potrebni sastojci

  • petao - ceo + iznutrice
  • luk - 2 glavice
  • šargarepa - 2 komada
  • paprike - 1 komad, zelena
  • fida - 1 šaka
  • celer - 1 kriška
  • so
  • peršun
  • biber
  • za zapršku
  • žumanca - 2 komada
  • limunska kiselina
* merne jedinice

Način pripreme

Očišenog, opranog i oceđenog petla stavite u duboku šerpu. Moj je bio 3.5 kg očišćen. Sipamo hladnu vodu dok ne porkijemo celog.

Dodajemo iznutrice, ali bez džigerice - nju posebno poparimo, da supa ne bi pocrnela. Kad počne da vri i peni, skidamo penu.

Nakon toga dodajemo sitno iseckan luk, papriku, šargarepu i celer, dodajemo i so po ukusu. Kuvamo dok potpuno ne bude gotovo, s vremena na vreme okrećemo petla. Kad se potpuno skuva, izadimo ga, odovimo od kosriju i kidamo ili sečemo na sitne ivice.

Odvajamo bujon, procedimo ga i čuvamo za druga jela, a u supu dodajemo iseckano meso, džigericu, fidu i stavljamo na vatri da vri još 10 minuta.

Za zapršku umutimo žumanca sa prstohvatom soli, dodajemo u njih nekoliko kapljica limunske kiseline, /rastvorene u vodi/ i nekoliko kapljica u supu. Kutlačom uzimamo od supe, dodajemo u zapršku, promešamo i nakon toga, zapršku sipamo sa visine u šerpu.

Ovako pripremljenu supu serviramo sa peršunom, po želji sa ljutom alevom paprikom i biberom.

Napomena: Od preostalog deo petla i bujona pripremamo glavna jela - po želji sa pirinčem, krompirom ili graškom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Zbrzali ste ga. Ni kako se pravi zaprska ni
10.01.2022 12:37
1