Način pripreme
Očišenog, opranog i oceđenog petla stavite u duboku šerpu. Moj je bio 3.5 kg očišćen. Sipamo hladnu vodu dok ne porkijemo celog.
Dodajemo iznutrice, ali bez džigerice - nju posebno poparimo, da supa ne bi pocrnela. Kad počne da vri i peni, skidamo penu.
Nakon toga dodajemo sitno iseckan luk, papriku, šargarepu i celer, dodajemo i so po ukusu. Kuvamo dok potpuno ne bude gotovo, s vremena na vreme okrećemo petla. Kad se potpuno skuva, izadimo ga, odovimo od kosriju i kidamo ili sečemo na sitne ivice.
Odvajamo bujon, procedimo ga i čuvamo za druga jela, a u supu dodajemo iseckano meso, džigericu, fidu i stavljamo na vatri da vri još 10 minuta.
Za zapršku umutimo žumanca sa prstohvatom soli, dodajemo u njih nekoliko kapljica limunske kiseline, /rastvorene u vodi/ i nekoliko kapljica u supu. Kutlačom uzimamo od supe, dodajemo u zapršku, promešamo i nakon toga, zapršku sipamo sa visine u šerpu.
Ovako pripremljenu supu serviramo sa peršunom, po želji sa ljutom alevom paprikom i biberom.
Napomena: Od preostalog deo petla i bujona pripremamo glavna jela - po želji sa pirinčem, krompirom ili graškom.
Komentari