Način pripreme
Dobro operemo povrće. Paprike očistimo od drške, pečemo i oljuštimo. Kad se ohlade, ocedimo ih i isečemo na tanke ivice.
Čorbadžijske paprike sečemo na dva ili tri dela /zavisi od veličine. Paradajz sameljemo u blenderu. Peršun sitno sečemo, a drške sačuvamo.
Luk očistimo od ljuspica i sečemo na dva dela. Oljuštimo čenove belog luka i stavljamo ih u gazu, zajedno sa lukom, drškama peršuna, ljutom paprikom, biberom i lovorovim listovima. Dobro zavežemo i stavljamo u marinadu da je obogati ukusom.
Za marinadu pripremamol odgovarajuću posudu u kojoj pomešamo sirće, so i šećer. Kad provri dmanjujemo temperaturu i stavljamo u nju prvo čorbadžijske paprike, na oko 3 minuta.
Nakon što ih izvadimo, stavljamo pečene i isečene paprike. Izvadimo i njih i dodajemo mleveni paradajz.
Ostavljamo sos da se redukuju dok ne dobije potrebnu gustinu. Za to vreme prepržimo ulje, u posudu dodajemo koricu suvog hleba /tako se izbegne neprijatan miris/ koju posle vadimo.
U posebnoj posudi pasiramo luk i beli luk, izvađene iz gaze. Vraćamo ih u sos, zajedno sa preprženim uljem, paprike i čorbadžijske paprike.
Ostavljamo tako da se krčka još 10 minuta, dodajemo iseckan peršun i skidamo sa vatre. Sipamo u čiste i suve tegle. Sterilizujemo ukusnu apetitku 10 minuta nakon što voda prori.
Ovaj stari recept pripremam svake godine, serviram sa toplim seoskim hlebom. Neka vam je slatko!
Savet: Povrće kojem predstoji marininranje treba da se stavlja i vadi istovremeno. Zato koristim pamučni zavžljaj ili metalnu korpicu. Tako uštedim vreme dok ih vadim rešetkastom kašikom, mariniram veću količinu, i ne plašim se da će se prekuvati.