Način pripreme
Operemo džigericu, očistimo i isečemo na 3-4 parčeta. Stavljamo je da se natopi u posudi sa hladnom vodom i jednom kašičicom sode za hleb rastvorenom u njoj oko 40 minuta.
Nakon toga isplaknemo i prelivamo sa 4 šolje hladne vode. Kuvamo na tihoj vatri pazeći da je ne prekuvamo.
Procedimo bujon, a džigericu isečemo na kocke. Sipamo je u vatrostalnu posudu u kojoj ćemo peći jelo.
Sveže pečurke očistimo četkom i blanširamo ih, pred kraj dodajemo u vodu malo soli i jednu kašičicu sirćeta. Nakon što se ohladi isečemo ih na kriške. Zeleni mladi luk isečemo na sitno.
U odgovarajućoj posudi izdinstamo u masnoći prvo beli deo luka, posle zeleni.
Začinjavamo solju, biberom i alevom paprikom. Dodajemo pirinač i 1 šolju proceđenog bujona.
Dinstamo na slaboj ringli uz neprestano mešanje. Slede isečene pečurke (trećinu izdvojimo) i još jedna šolja bujona.
Nakon što pirinač nabubri sipamo ga u posudu, preko isečenih kocki džigerice. Posipamo obilno svežom ili suvom nanom (zavisi od godišnjeg doba kada se sprema).
Trećom šoljom bujona deglaziramo dno šerpe i dodajemo ostale sastojke u posudu za pečenje.
Odozgo poređamo pečurke. Prekrivamo folijom i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Nakon što procenimo da je jelo spremno za začinjavanje, dodajemo i preliv. Mutimo mikserom jaja, brašno i kiselo mleko.
Sipamo u jelo i dopečemo dok ne porumeni. Vadimo sarmicu iz rerne i pokrivamo je pamučnom krpom.