Način pripreme
1. Pripremite krem za nadev krofnica-bunjoelos, treba da bude hladan kad ga budemo koristili.
Ugrejte mleko sa šećerom i korom od limuna (bez belog dela) na umernoj vatri da provri, i da se šećer rastopi. Izvadite koru od limuna.
2. Umutite žumanca sa malo mleka i skrobom i lagano sipajte uz neprestano mešanje, dok se krem ne zgusne. Dodajte ekstrakt vanile i maslac, i čim se rastopi skinite sa vatre. Pokrijte streč folijom, tako da dodiruje krem, da se ne uhvati korica.
3. Počnite sa testom za krofne, ugrejte vodu sa šećerom, solju, maslacem i korom od limuna. Čim se šećer rastopi izvadite koru i sipajte brašno odjednom. Mešajte intenzivno i čim dobijete pastu, koja se odvaja od ivica posude, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
4. Dodajte jedno po jedno jaje, mešajte - dok se jedno jaje ne upije, nemojte stavljati sledeće. Na kraju sipajte prašak za pecivo i ponovo promešajte.
5. Pržite u umereno ugrejanom ulju, uzimajte od smese kašikom i uz pomoć druge skidajte testo u ugrejano ulje. Gledajte da ima razmak između krofnica, da bi mogle da se okreću same. Kad dobiju lepu zlatnu boju, izvadite na ubrus da se ocedi višak masti.
6. Ostavite da se ohlade i napunite ih kremom. Možete napuniti špricem ili tankim špricem, probušite neprimetnu rupicu i punite šupljinu koja se stvorila unutra. Druga varijanta je da ih isečete i da stavite krem kašikom.
7. Na krajju uvaljajte u šećer u prahu ili kristal i uživajte u desertu ili doručku koji se topi u ustima.
Neka vam je slatko!