Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Brancin Orio iz rerne (Lubina estilo Orio)

Brancin Orio iz rerne (Lubina estilo Orio)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Brancin Orio iz rerne (Lubina estilo Orio)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
18/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Danas mi spremamo brancin, a vi obećajte da ćete podeliti recept sa svim prijateljima"

Potrebni sastojci

  • brancin - 500 g
  • krompir - 250 g
  • sirće - 30 ml (jabukovo ili vinsko)
  • belo vino - 30 ml
  • beli luk - 4 čena
  • peršun - 3 supene kašike, iseckan
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • so - po ukusu
  • kajenska paprika - 1 paprika, cela
  • bademi - 1 šaka, sveži, oljušteni
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite ribu, nemojte skidati glavu, odsecite samo rep i izvadite centralnu kost. Rasecite je malo po dužini - samo koliko da se otvori kao knjiga.

2. Oljuštite i isecite krompir na kriške ili velike komade, i pecite ih u nekoliko kašika maslinovog ulja i soli, oko 10 minuta na 200 stepeni.

3. U tiganju propržite beli luk u preostalom maslinomvom ulju, sitno iseckan, celu suvu papriku, i sitno iseckane bademe (na tihoj vatri), dok ne počnu da dobijaju boju. Onda sipajte sirće, poklopite i isključite ringlu.

4. Stavite ribu otvorenu sa kožom na dole preko krompira, prelijte belim vinom i malo soli, stavite u rernu 15 minuta na 190 stepeni.

5. Gotov brancin prelijte smesom od belog luka i pospite peršunom. Jelo servirajte toplo.

Recept je tipičan za zonu Baskije i Navare - veoma jednstavna metoda koja se rodila u baskojskom selu Orio - odatle i dolazi ime recepta. Najrasprostranjeniji način pripreme ribe je, osim u rerni, i na žaru. Badema nema u orignalnom receptu, ja sam ih dodala kako bilo raskošnije.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: