Način pripreme
Da se napunimo prolećnom energijom, ali i sa mnogo vitamina od zeleniša, kao što su kiseljak, zelje, spanać, kopriva - sada je njihovo vreme! Kiseljak očistite, operite i sitno iseckajte.
Luk takođe sitno iseckajte, jednu šargarepu na kockice, a drguu izrendajte. U dubokoj šerpi ugrejte ulje sa malo vode i dinstajte luk i šargarepu. Nakon toga krompir, ako stavljate, ja ne.
Dodajte i kiseljak i pržite još 2-3 minuta dok se ne slegne. Stavite alevu papriku, promešajte i sipajte vodu. Dodajte i suve paprike, najčešće ljute, one daju odličan ukus jelu. Poklopite i ostavite da provri.
Čim čorba provri sipajte i paradajz, stavite začin za supu, posolite po ukusu, pospite biberom i čubarom i ostavite da vri 15 minuta, poluzatvoreno.
U vrelu čorbu sipajte fidu. Vri još 2-3 minuta i skinite sa vatre. Poklopite skroz, a od toplote će se fida skuvati.
I pošto pročamo o supi, zapržite je. Pomešajte kurkumu sa sokom od limuna u posudi i dodajte od supe, nakon toga je vratite ponovo u šerpu, supa se malo oboji u žuto.
Zapržena vegetarijanska supa sa kurkumom i kiseljkom je veoma korisna za ljudski organizam, koji je istrošen tokom zime. Ali zapamtite da kad koristtie kurkumu, jela uvrek treba da posipate biberom, samol je tada ona stvarno korisna.
Prilikom serviranja po želji možete posuti čilijem i ukrasiti kriškom limuna. Ova supa je jedna od onih koje su ukusne i hladne.
Neka vam je ukusno!