Pačija čorbica sa kiselim kupusom i mrvicama od brašna

28/04/2018
"Insistiramo da ova odlična seoska gozba bude uključena u spisak Uneska za čuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa "
Priprema30 min.
Kuvanje100 min.
Ukupno130 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano72
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pačiji karabataci - 800 g /6 - 7 komada/
  • praziluk - 1 struk
  • šargarepa - 1 komad
  • kiseli kupus - 1 tanjir, unutrašnjost
  • rasol - 1 šolja
  • sveže mleko - 1 šolja
  • čubar - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 - 2 prstohvata
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • biber - 10 zrna
  • lovorov list - 2 - 3 komada
  • brašno - 3 supene kašike, za mrvice
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo dobro očistite pačije karabatake, prelijte ih vodom da ih pokrije i skuvajte u ekspres loncu. U vodu dodajte 1 supenu kašiku soli, 10 zrna bibera, lovorov list i kuvajte oko jedan sat. Karabatake izvadite iz vode i odvojite od kostiju kad se ohlade.

Mrvice od brašna možete napraviti dok se pačije meso kuva. Koristićete ih umesto fide. Pripremite jedan pleh i jedan tanjir u koji sipate 3 pune kašike brašna.

Pokvasite ruke toplom vodom, potopite ih u tanjir sa brašnom, a nakon toga trljajte dlanovima iznad pleha. Ono što pade su mrvice u obliku sitnih fitilja.

Prosejte ih kroz sito da bi se odvojio višak brašna i sitnije mrve. Sipajte mrvice u pleh i stavite u rernu, na 50-60 stepeni sa uključenim ventilatorom. Sušite ih 15-20 minuta.

Da biste napravili čorbu u šersu sipajte malo ulja i malo masti iz bujona, gde ste kuvali meso. Stavite praziluk, isečen na kockice, zajedno sa šargarepom, krupnije izrendanom.

Propržite, mešajte 4-5 minuta. Dodajte malo aleve parike - 1 kašičicu, promešajte, a nakon toga prelijte sa nekoliko kutlača bujona i još malo vode.

Unutrašnjosti kiselog kupusa sitno iseckajte, oko jedan tanjir, dodajte ga u čorbu čim provri. Ostavite da vri oko dvadesetak minuta. Meso, koje ste odvojili od kostiju za to vreme, stavite u šerpu.

Dodajte i 1 šolju mrvica od bršna, sipajte jednu šolju rasola i jednu šolju svežeg mleka. Začinite biberom i čubrom. Čorbu kuvajte još 5-6 minuta.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar