Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Jaja na oko»Jaja sa kremom od spanaća iz rerne

Jaja sa kremom od spanaća iz rerne

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Jaja sa kremom od spanaća iz rerne6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
33 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
5
"Ovo nisu samo jaja pripremljena na brzaka, nego pravo kulinarsko remek-delo koje zaslužuje naše aplauze"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • spanać - 250 g
  • sveže mleko - 600 ml
  • brašno - 60 g
  • maslac - 60 g
  • ulje - 2 supene kašike + za posipanje
  • luk - 1 glavica, srednja
  • beli luk - 2 čena
  • kačkavalj - 150 g (ili grijer, emental, gauda)
  • kravlji sir - 100 g
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • mirođija - 1 supena kašika, suva
  • peršun za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sitno iseckajte luk i spanać. Beli luk isecite na kriške, a kačkavalj izrendajte.

2. Ugrejte dve kašike ulja, zajedno sa maslacem na umerenolj vatri i u njima izdinstajte luk 4-5 minuta i dodajte spanać. Kad omekša i on stavite i beli luk i kratko kuvajte dok ne pusti mirise.

3. Odjednom sipajte brašno i mešajte 1 minut da se zaprži. Dobićete gustu pastu od spanaća.

4. Sipajte iz tri dela mleko, uz neprestano mešajte i kuvajte dok ne dobijete spanać-bešamel sos gustine po vašoj želji. Začinite biberom i solju po ukusu i sipajte rendani kačkavalj. Mešajte još minut dok se ne rastopi i skinite sa vatre.

5. Prebacite bešamel krem u pleh i odozgo izmrvire sir, razbijte jaja i naprskajte sa malo ulja, soli i mirođijom.

6. Stavite u ugrejanu rernu na 200-220 stepeni dok jaja ne budu gotova - oko 12 minuta.

Jelo servirajte toplo, posuto iseckanim svežim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: