Način pripreme
1. Iseckajte i zapržite luk i celer dok ne omekšaju u zagrejanom ulju na umerenoj vatri.
2. Dodajte isečene na kocke paprike, šargarepu i tikvu i kuvajte još 5-6 minuta, nakon toga stavite paradajz pire i alevu papriku. Nakon još 3 minuta nalijte oko 1, 8 litara vode i kocku bujona.
3. Pojačajte vatru i čim voda provri, sipajte sočivo, prethodno dobro oprano u hladnoj vodi. Začinite krupno mlevenom ljutom alevom paprikom i biberom.
3. Kuvajte prema uputstvu na pakovanju, jer ima razlilčitih vrsta sočiva kojima je potrebno različito vreme za kuvanje. Ako vaše sočivo ima potrebu za više vremena, ostavite povrće malo sirovije kod prethodne pripreme.
5. Malo pre kraja kuvanja stavite unutra cele čenove belog luka, blago izgnječene pomoću širokog dela noža. Dodatno začinite čubrom i solju po ukusu.
6. Ako želite gušću čorbicu rastvorite 1-2 kašike brašna u malo hladne vode i dobro umutite, da nema brašnjavih grudvica. Stavite jednu kutlaču vrelog bujona od sočiva i vratite nazad u šerpu. Kuvajte još nekoliko minuta i sklonite s vatre.
Tikva daje nežniji ukus našem inače dobro poznatom paprikašu od sočiva!
Prijatno!