Način pripreme
Stavite krompir da se kuva u posoljenoj vodi, Ugrejte ulje na umerenoj vatri i pržite luk, celer i paprike, isečene na sitne kockice. Možete sipati i dve kašike vode da se dinstaju.
Sipajte so i kad povrće bude gotovo (5-7 minuta) stavite mleveno meso ili iseckano meso i paradajz pire, mešajte da se dobro zaprži i sipajte malo vode.
Ostavite tako meso da se dobro skuva i da voda ispari, čim ostane na masti skinite sa vatre.
Sipajte u ovu smesu sa mesom i povrćem polovinu spanaća i nanu, sitno iseckane, i promešajte. Začinite sa još soli i bibera.
Kuvane i još tople krompire oljuštite i isecite krupnije u posudu, stavite komadiće maslaca, biber i so, i lepo izgnječite viljuškom. Maslac će se skoro momentalno rastopiti.
Sipajte iz dva puta sveže mleko, stavite preostali spanać, sitno iseckan i mešajte dok ne dobijete homogeno i mekano pire.
U pleh, ne mnogo veliki (28/18, moj je pravougani) rasporedite ravnomerno sloj smese od mesa, odozgo sipajte i poravnajte krompir pire, a na kraju prelijte umućenim jajima sa malo soli i kiselim mlekom. Pecite dok ne dobije zlatnu boju u ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Prijatno i srećan praznik!