Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Ovčarski paj»Đurđevdanska pastirska pita

Đurđevdanska pastirska pita

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Đurđevdanska pastirska pita8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Za praznik i ne samo za njega - ukusna Đurđevdanska pastirska pita"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - 500 g, iseckano (ili jagnjeće mleveno meso)
  • luk - 1 glavica
  • celer - 1 - 2 struka
  • paprike - 1 komad, zelena
  • paprike - 1 komad, crvena
  • paradajz pire - 5 - 6 supenih kašika
  • spanać - 100 g
  • nana - 3 struka, sveža
  • krompir 5 komada
  • maslac - 80 g
  • sveže mleko - 125 ml
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje - oko 5 - 6 supenih kašika
  • ruzmarin - 2 prstohvata
  • za preliv
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 6 - 7 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite krompir da se kuva u posoljenoj vodi, Ugrejte ulje na umerenoj vatri i pržite luk, celer i paprike, isečene na sitne kockice. Možete sipati i dve kašike vode da se dinstaju.

Sipajte so i kad povrće bude gotovo (5-7 minuta) stavite mleveno meso ili iseckano meso i paradajz pire, mešajte da se dobro zaprži i sipajte malo vode.

Ostavite tako meso da se dobro skuva i da voda ispari, čim ostane na masti skinite sa vatre.

Sipajte u ovu smesu sa mesom i povrćem polovinu spanaća i nanu, sitno iseckane, i promešajte. Začinite sa još soli i bibera.

Kuvane i još tople krompire oljuštite i isecite krupnije u posudu, stavite komadiće maslaca, biber i so, i lepo izgnječite viljuškom. Maslac će se skoro momentalno rastopiti.

Sipajte iz dva puta sveže mleko, stavite preostali spanać, sitno iseckan i mešajte dok ne dobijete homogeno i mekano pire.

U pleh, ne mnogo veliki (28/18, moj je pravougani) rasporedite ravnomerno sloj smese od mesa, odozgo sipajte i poravnajte krompir pire, a na kraju prelijte umućenim jajima sa malo soli i kiselim mlekom. Pecite dok ne dobije zlatnu boju u ugrejanoj rerni na 200 stepeni.

Prijatno i srećan praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: