Način pripreme
1. Napravite proreze u osnovi kestenja i ispecite ih na 200 stepeni 30 minuta. Uvijte ih krpom na nekoliko minuta, tako će njihovo ljuštenje biti lakše.
2. Zamesite mleveno meso sa prezlama, jajetom, parmezanom i začinima. Ostavite u frižideru na 30 minuta do 1 sat.
3. Oljuštite već ohlađeno kestenje i isecite/izmrvite u duboku posudu čuvajući 7-8 njih celih.
4. U posudu isecite na krupno jaja i beli luk i sipajte maslinovo ulje sok od limuna i pola vode. Stavite peršun, so po ukusu, brašno i alevu papriku u pasirajte u što je moguće glatku smesu. Pred kraj pasiranje dodajte i ostatak vode, a ako vam se učini mnogo gusto stavite malo više.
5. Od mlevenog mesa oblikujte okrugle ćuftice veličine onolike koliko stane u vašu zatvorenu šaku. Uvaljajte u brašno i poređajte u posudu za pečenje na papir za pečenje. Ispecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatastu preplanulost.
6. Za to vreme zagrejte na srednjoj vatri bujon od povrća, najbolje bi bilo da je domaći, ali ako ga nemate koristite kocku rastvarajući je u 800 ml vode.
Čim provri, sipajte lagano smesu od pasiranog kestenja i mutite žičanom mutilicom, dok se ne dobije nežan sos. Stavite u njega izdvojeno celo kestenje i kuvajte 12 minuta na tihoj do srednjoj vatri.
7. Gotove ćuftice staviute još dok su vruće u sos, zajedno sa kašičicom ruzmarina i nakon minut do dva sklonite s vatre.
8. Servirajte jelo posuto sveže iseckanim peršunom.
Nek vam je slatko!