Način pripreme
Sepionet je mala sipa (ali ne bejbi), koja je veličine od 6-7 do 15 centimetara. Dobro kod nje je što je veoma krhka i nema potrebe da se mnogo čisti, dok kod velike sipe (40 cm i vše), opna koja je pokriva je debela i obavezno treba da se oljuši.
Od sepioneta jedino odstranjujemo okruglu tvrdu lopticu u osnovi pipaka, a otklanjamo i ako ima visećih odlepljenih kožica po krajevima tela.
Isplaknemo kratko vodom, ne peremo čak ni toliko pažljivo, jer od starih majstora kuvara morskih plodova znamo da bi smo tako oprali i otklonili najaromatičniju esenciju morskog ploda (to važi i za neke ribe).
Moguće je ako kupite zamrznut sepionet da je on već očišćen.
Koraci za pripremu su prosti i lagani, bude gotovo brzo i na trpezi ćete imati izvrsno predjelo neverovatnog ukusa i arome.
1. U avanu ili ručnim mikserom sameljite peršun, beli luk i kikiriki. Sipajte u njih maslinovo ulje, malo soli i nekoliko kapi soka od limuna i promešajte.
2. Namažite površinu tiganja ili ploče sa malo maslinovog ulja, zagrejte na jakoj vatri i čim počne balgo da se puši pospite krupnom ljuspastom solju (ako nemate takvu možete da koristite himalajsku ili najobičniju). Stavite sepionete udubljenim delom na dole i pecite 3 minuta ili dok ne dobiju braonkastu preplanulost.
3. Okrenite i pecite još 3 minuta i sa druge strane. Izvadite odmah i prelijte pripremljenim pestom od peršuna.
4. Garnirajte sa parčetom limuna i majonezom i servirajte odmah.
Sipa treba da se konzumira topla!