Način pripreme
Pripremite mleveno meso, natapajući hleb u svežem mleku dok se ne napoji dobro.
Istisnite ga, stavite u mleveno meso zajedno sa svim začinima i dobro zamesite. Ostavite u frižideru.
Luk, jedan struk celera i jednu šargarepu sameljitte u kašu u blenderu. Stavite ih da se zaprže na tihoj vatri, a za to vreme isecite na sitne kocke drugu šargarepu i celer. Dodajte i njih zajedno s paradajzom i propržite 2-3 minuta pojačavajući malo vatru i stavljajući so po ukusu.
Nalijte 1-2 litara vode i ostavite da provri i da se malo krčka, dok za to vreme oblikujete male lopte od melvenog mesa i spuštate ih u supu. Kuvajte oko 30 minuta ili dok se nivo tečnosti na smanji na pola. Ako ćete da dodajete pirinač stavite ga u petnaestom minutu kuvanja, u slučaju da dodajete rezanca stavite ih na kraju - u dvadeset i petom minutu.
Umutite dve vrste mleka sa malo soli i soka od limuna, nalijte i još vode da razredite ili do gustine po vašoj želji i sipajte mlečnu zapršku u supu, nakon toga sklonite s vatre da ne provri i da se mleko ne preseče.
Na kraju začinite sušenim peršunom ili drugim začinom po vašem ukusu. Ja ne koristim mnogo za ovo jelo, jer nema potrebe, bude veoma aromatično i bez dodatnih aroma, koje bi ga samo previše opteretile.
Servirajte vuću supu.
Prijatno!