Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Tikvice iz rerne»Tikvice punjene mlevenim mesom sa zapečenim prelivom

Tikvice punjene mlevenim mesom sa zapečenim prelivom

Po_SilvenskiPo_Silvenski
Početnik
5244
Tikvice punjene mlevenim mesom sa zapečenim prelivom
Fotografije: Po_Silvenski
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
105 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Sočni nadev i aromatičan preliv - ispunjena su oba obavezna uslova da ovo jelo nazovemo pravom đakonijom"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada
  • mleveno meso - 500 g
  • beli luk - oko 2 čena
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • mirođija - nekoliko strukova
  • ulje - za mazanje
  • za preliv
  • jaja - 1 komad
  • brašno - oko 2 kašike
  • so - po ukusu
  • za posipanje
  • kačkavalj - 200 g, narendan
  • mirođija - 1 struk
  • sos od belog luka - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice se dobro operu. Odseku im se krajevi i preseku se na pola po dužini. Izdube se kao čamci. Ostatak se koristi za preliv.

Mažu se sa malo ulja i soli. Pređaju se u posudu za pečenje.

Mleveno meso se zamesi sa sitno isečenom mirođijom, izgnječenim belim lukom pomoću prese, solju i biberom.

Pune se tikvice. Tako se stavljaju da se peku oko 1 sat na 200 stepeni.

Nakon što se zapeku okreće se svaka ćuftica i preliva se prelivom, koji se sprema tako što se ostaci tikvica pasiraju sa jajetom, brašnom i solju.

Ponovo u rernu na oko 30 minuta sa ventilatorom. Nakon toga se posipa narendanim kačkavaljem i stavlja se u rernu još nekoliko minuta da se zapeče kačkavalj.

Na gotovo jelo se stavlja po mali struk mirođije i po želji sos od belog luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: