Način pripreme
Glavice starog luka se očiste od spoljašnjih suvih listova i ostavlja se samo jedan sloj omotača. Može da se iseče pola centimetra poprečno i tako se stavlja u posudu za pečenje namazanu maslinovim uljem, isečenim delom na dole.
Odozgo se takođe maže i posipa sa malo soli. Tako se peče oko 15 minuta na 200 stepeni. Treba da se nadgleda da ne postane previše braon i pasta od belog luka ne bi bila tamna i imala gorki ukus.
Ispečeni beli luk se ostavlja da se blago prohladi i dok je još topao čenovi se vade - veoma lako. Izgnječe se dobro viljuškom i ostavljaju se da se ohlade skoro potpuno.
Tada se dodaje sok od limuna, iseckani na sitno peršun i bosiljak, so i majonez. Sve se dobro promeša dok se ne dobije glatka pasta.
Kapelini se skuvaju prema uputstvu proizvođača - ja koristima one koji sadrže jaja ukusniji su!
Ocede se i posipaju maslinovim uljem, da se ne osuše i da se ne zalepe. Serviraju se odmah garnirani sa pastom od belog luka.
Prijatno!