Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni patlidžan»Karni jarak (Patlidžan punjen mlevenim mesom)

Karni jarak (Patlidžan punjen mlevenim mesom)

PetyaPetya
Kuvar
5814280
Karni jarak (Patlidžan punjen mlevenim mesom)
Fotografije: Petya
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Obećavamo, da će biti mnogo ukusni, a vi obećajte da nećete preterati s njima"

Potrebni sastojci

  • patlidžani - 2 komada, veći
  • mleveno meso - 250 g, teleće (ili mešano)
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 glavica
  • papričice - 1 - 2 komada
  • paradajz - 1 komad
  • kačkavalj - 4 pločice
  • biber - prstohvat
  • peršun
  • maslinovo ulje ili ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se opere i iseče po dužini. Izdubi se, tako da ostane jedan prst mesa na patlidžanu. Stavljaju se na 15 minuta u slanu vodu. Vade se, operu se i osuše.

Stvaljaju se u posudu za pečenje, a ona se stavlja na mali halogeni roštilj, posipaju se maslinovim uljem ili uljem i zapeku se 15 minuta na 225 stepeni.

Za to vreme se pravi nadev. U odvojenoj posudi se zaprži luk, malo belog luka i papričicu, sve isečeno na kocke.

Dodaje si i unutrašnjost patlidžana (isto isečena na kocke).

Sledi mleveno meso, razmućeno sa malo kečapa i nadev se prži dok mleveno meso ne pobeli i ne pomešaju se ukusi.

Začinjava se solju i biberom i preostalim belim lukom, isečenim ili presovanim.

Ispečeni patldižan se puni gotovim nadevom i odozgo se ređa oljušten i isečen paradajz.

Peku se 20-25 minuta na 225 stepeni.

Pre nego što se izvade iz rerne posipaju se kačkavaljem narendanim na krupno ili se preko svakog čamca stavlja pločica kačkavalja (količinu ne navodim, to zavisi od vašeg ukusa). Kačkavalj je po želji, može i bez njega.

Zapeku se kratko - 5 minuta pod halogenkom, tek toliko da se istopi kačkavalj. Odozgo se posipa biberom.

Jelo se servira toplo, posuto peršunom - kod nas je izostavljen, zbog ličnih preferenci domaćinstva :)

Nek vam je ukusno! :)

Saveti:

1. Jelo se oseća na beli luk, tako da ako ga volite, ne štedite ga;

2. Ako vam ostane nadeva, ne brinite se, sipajte ga u posudu za pečenje pored patlidžana;

3. U nadev može da se stavi i šargarepa, ali vas uveravam da je i tako mnogo ukusan! I stavite svu izdubljenu unutrašnjost patlidžana - čini nadev sjajnim!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: