Smeđi pirinač postaje sve zdravija alternativa običnom belom pirinču. Bogatiji je vlaknima i mineralima. Odličan je izbor za ljude na dijeti i one koji žele da jedu zdravo. Ali ima i svoje mane - zahteva dužu pripremu i kuvanje.
Dobro je potopiti ga pre same termičke obrade, da bi se dobro skuvao i da ne ostane tvrd ili da jelo sa pirinčem ne bude previše suvo.
Koliko se smeđi pirinač potapa pre kuvanja?
Preporučljivo je potopiti smeđi pirinač na oko 90 minuta nakon što ga operete i temeljno očistite (ako je potrebno). Kada se stavi u posudu, prelijte ga vodom, a količina tečnosti treba da bude najmanje 4-5 cm iznad pirinča.
Ako imate vremena, možete potopiti smeđi pirinač i ostaviti ga duže. Neke domaćice ga potope u vodu i stave u frižider preko noći. Zatim ga operu i kuvaju prema receptu za smeđi pirinač koju su odabrale. Ako, na primer, treba da se prokuva, posle potapanja je smeđi pirinač gotov za 15-20 minuta.
Postoji mnogo ukusnih recepata gde da stavite smeđi pirinač. Na primer smeđi pirinač sa povrćem ili smeđi pirinač sa pečurkama. Pogodan je i za ćuftice od pirinča. Ali kako god daga kuvate, uvek pratite uputstva koja ćete videti na samom pakovanju pirinča.
Komentari