Pčelinji polen, polenov prah ili jednostavno polen, koji sakupljaju vredne pčele, izuzetno je koristan i bogat je mnogim proteinima, vitaminima i mineralima koji su neophodni za naše zdravlje i lepotu. U davna vremena ljudi su verovali da je on pravi eliksir mladosti i dugovečnosti.
Danas se pčelinji polen široko koristi u medicini, kozmetici i kulinarstvu. Međutim, pre nego što počnete da ga koristite, morate znati nekoliko stvari.
Šta je pčelinji polen?
Ovo je veoma poseban proizvod koji sakupljaju pčele koje nose med sa raznih vrsta cveća i biljaka. To je važna komponenta dnevne ishrane pčela i stoga se sakuplja u veoma velikim količinama. Ovaj polen je veoma sitno zrno, čiji je oblik nepravilan i prekriven je veoma tvrdom ljuskom. Ukus je sladak, sa vrlo blagim gorkim notama. Sve njegove karakteristike zavise od toga koje biljke se nabavlja.
Karakteristike pčelinjeg polena
Zbog svojih lekovitih svojstava, pčelinji polen se poredi sa žen-šenom, mumiom i kamenim uljem. Po količini korisnih materija koje sadrži, prevazilazi čak i med.
U zavisnosti od koje biljke je sakupljen, ovaj polen pomaže:
- polen sakupljen iz šipka pomaže u uklanjanju kamena iz bubrega;
- ako se sakupi sa bora, ovaj polen pomaže muškarcima jer je prirodni lek za lečenje prostatitisa i impotencije;
- ako se sakupi od timijana, pčelinji polen pomaže u toniranju našeg organizma, poboljšava cirkulaciju krvi, deluje antiseptički i zaustavlja kašalj;
- ako se sakupi od žalfije, ima diuretička svojstva i podržava normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta;
- ako se sakupi sa lipe, ovaj polen deluje umirujuće i antistresno, a pomaže i u borbi protiv nesanice;
- prirodni pčelinji polen pomaže u prevenciji moždanog i srčanog udara, a koristi se i za lečenje trofičnih čireva.
Korisna svojstva pčelinjeg polena:
- Podržava aktivaciju svih procesa u telu vezanih za metabolizam;
- smanjuje količinu masnog tkiva;
- poboljšava elastičnost krvnih sudova;
- uklanja loš holesterol iz tela;
- pomaže normalnom funkcionisanju srca;
- podržava aktivnost bubrega, jetre i bešike.
A da biste duže zadržali ukus meda, predlažemo vam da pogledate ove mirisne predloge za:
- medena torta;
Komentari