Školjke Sen Žak (Saint Jacques) ili Jakobove kapice, jedno su od omiljenih jela ljubitelja riblje kuhinje. Njihovo poreklo je Francuska, a ime nose po mestu u Španiji, Santiago de Compostela gde su ih hodočasnici stavljali na svoju odeću. Na taj način su označeni kao posetioci ovog mesta, a velika školjka im je služila i kao tanjir na njihovom dugom putovanju. Dakle, naziv ovih ukusnih školjki je nastao kao inspiracija iz vremena kada su hodočasnici, pored Jerusalima i Rima, obavezno morali da posete i ovo mesto. I dan danas, svake godine, više od 100000 ljudi svake godine kreće na put kako bi posetili ovo sveto mesto.
Danas su, međutim, ove školjke, veoma cenjen prehrambeni proizvod, koji je prisutan kao akcenat u mnogim izuzetnim jelima.
Školjke se obično služe dinstane, ali postoji mnogo drugih načina da ih pripremite. Mogu se jesti u salatama, pržene u tiganju, kombinovati sa sosovima, drugim proizvodima ili peći na roštilju.
Ako se kuvaju su varijantom, odnosno dinstanjem, onda će se netipično karamelizovati umesto da ostanu suve i tvrde. Ovaj kvalitet se pokazao vrednim za mnoge recepte.
Klasična poriprema Sen Žak školjki ili Jakobovih kapica sastoji se od 4 takve školjke, sveže mlevenog crnog bibera, soli, 30 g maslaca i 2 kašike maslinovog ulja.
Ako imate aparat su vid, kuvajte slane školjke u vakuumu oko 20 minuta. Zatim zagrejte maslac u tiganju dok se ne pojavi pena. Stavite školjke u njega i pržite svaku stranu 20-40 sekundi.
Krajnji rezultat bi trebalo da budu ukusne karamelizovane školjke.
Ukusne školjke se odlično slažu sa sosom od citrusa, klasičnim belim sosom ili čuvenim napuljskim sosom.
Važno je pustiti mašti na volju i pustiti školjke da unesu fantastičan ukus u tanjir. U tu svrhu pogledajte ove:
Komentari