Bonapeti.rs»Saveti»Zašto da jedemo beli luk?

Zašto da jedemo beli luk?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Zašto da jedemo beli luk?

Beli luk je izuzetno koristan za zdravlje čoveka, u to nema nikakve sumnje. Zapravo korist od belog luka krije se u životno važnom hemijskom jedinjenju alicin, koje je osim toga i i glavni vinovnik za specifičan i neprijatan miris.

Smatra se da su korisna svojstva belog luka otkrivena još pre tri hiljada godina. Još su pre Prvog svetskog rata hirurzi koristili beli luk kao antoseptik kod lečenja rana.

Specijalisti preporučuju redovnu upotrebu belog luka kod dijabetesa, kao i kod ljudi sa prekomernom telesnom težinom, zbog mogućnosti alicina da zaustavi snabdevanje kiseonika u štetnom holesterolu.

Beli luk se preporučuje i kod ljudi, koji pate od visokog krvnog pritiska i tromboza, zbog toga šro opušta krvne sudove. Redovno konzumiranje belog luka pomaže kod problema sa varenjem hrane i nadražaja organa za varenje.

Često možete čuti da beli luk smatraju pravom prirodnom apotekom. On je bogat selenom, vitaminom C i kvercetinom, kao i fosforom, kalcijumom, gvožđem, jodom, sumporom i td. Beli luk se uspešno koristi za lečenje očnih infekcija i bolesti, kao što su bolovi u ušima, jer ima izrazito antibiotsko i antimikotičko delovanje.

Beli luk može da se koristi i kod lečenja dizenterije, kolitisa, dijareje, čak i kod uklanjanja glista. Kod prehlada i kašlja to je prvo što treba da uzmete, kao i kod nege rana, koje teško zarastaju.

Ima podataka, da beli luk štiti od pojava i razvoja akni, kao i da u kombinaciji sa svežim mlekom olakšava probleme ljudima koji pate od astme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni