Bonapeti.rs»Saveti»Kako napraviti štrudlu - vodič za početnike

Kako napraviti štrudlu - vodič za početnike

Kako napraviti štrudlu - vodič za početnike

Teško da postoji osoba koja ne voli štrudle. To je jedan od najukusnijih svetski poznatih deserata. Ako ih volite ili pak ne, ako želite da ih napravite, ali ne znate kako, onda su sledeći redovi za vas.

Domovina ovog ukusnog deserta je Beč. Ona se smatra kulturnom prestonicom Evrope. Jedan od najpoznatijih deserata tamo je upravo štrudla. Ona se pravi od kora u kojima ima voća. U njoj je sadržano sve što je Beč. Međutim, hajde da vam ispričamo prvo malo istorije o štrudli.

Istorija štrudle

Većina stručnjaka tvrdi da je su desert sličan štrudli pripremali Mavri. Za vreme kada su prošli kroz Španiju neki od njih su sitgli i do Beča. Tada su oni zaveštali recept za štrudlu ljudima u Beču. Međutim, prema drugim stručnjacima ukusna štrudla je došla čak sa Balkanskog poluostrva i pre svega iz Osmanske Imperije. Oni su smatrali da se štrudla pravi na način koji mnogo liči na način pripremanja tamošnje baklave. Proizvodi koriščeni za oba deserta liče, a i štrudlu su često zalivali sirupom. Nakon početka njene pripreme u Zapadnoj Evropi njen ukus je napravljen da bude mekši, zato što je trebalo da se svidi kraljevskoj porodici koji nisu voleli mnogo slatke deserte. Ljudi koji marljivo izuvačavaju kulinarsku istoriju Evrope smatraju da je ovaj ukusni desert sa jabukama potekao niotkuda, nego iz naših rodnih krajeva. To je zbog činjenice da se štrudla povezuje sa pripremanjem pita od razvijenih kora.

Tajne ukusne štrudle

Jedan od najstarijih recepata za pripremanje štrudle je iz 1696. godine. Čuva se u Nacionalnoj biblioteci Austrije. Do 1800. godine bilo je poznato mnogo vrsta štrudli i sa slatkim i sa slanim filom. U današnje vreme ovaj slatkiš je poznate ne samo u Beču, nego i u čitavoj Evropi, kao i u mnogim drugim državama po svetu.

Tajna i majstorluk štrudle je u korama sa kojima se spremaju. Generalno reč "štrudla" znači vrtoglavica. Zato je dobro pripremljena štrudla dobro uvijene rolat od kora. Bez obzira na to da li će biti sa jabukama i suvim grožđem ili pak sa spanaćem, mlevenim mesom ili kupusom, od suštinskog značaja je da kore budu mnogo tanke - toliko tanke da kroz njih može da se vidi. Te tanke kore se prave od žilavog testa koje je razapeto rukama - nešto što čovek želi da ima iskustvo i spretnost. Majstori žtrudle kažu da se tajna krije u korišćenju suncokretovog ulja koje daje elastičnost i jačinu testu za štrudle.

U Beču postoji jedan kafić gde možete i uživo videti kako se priprema štrudla. Taj kafić se zove "Rezidenc" i nalazi se u dvorištu dvorca Šenbrun.

A ukoliko želite da je napravite kod kuće, evo kako glasi recept:

Recept za klasičnu štrudlu

Za testo su vam potrebne 2 supene kašike kravljeg maslaca, 1 jaje, 300 grama brašna, prstohvat soli, 1/8 l vode, 2 supene kašike ulja;

Za nadev će vam trebati: 1.2 kg kiselih jabuka, 60 g kravljeg maslaca, 80 g prezli, 50 g suvog grožđa, 120 g izmrvljenih oraha koji nisu obavezni, 100 g šećera, 2 kesice vanile, 1 supena kašika cimeta, 100 g ruma, limunov sok, prstohvat soli.

Pripremanje štrudle:

Treba da prosejete brašno u duboku posudu. Nakon toga stavljajte vodu, ulje, jaje i so. Treba da ga pokrijete i da ga ostavite na sobnoj temperaturi na sat vremena. Nakon toga razvijte na krpi posutoj brašnom, u pravougaonu koru debljine 4-5 cm. Ova kora se vuče dok ne postane tanka kao list papira. Ako ima debelih krajeva, uklanjaju se.

Jabuke operite, ogulite i isecite na male komadiće. Nakon toga zalijte limunovim sokom i rumom, pospite šećerom, suvim grožđem, vanilom i prstohvatom soli koji su prethodno pomešani. Tako treba da odstoje pola sata. Dok to vreme traje prezle propržite na maslacu i ostavite da se ohlade.

Koru namažite istopljenim maslacem, nakon čega na nju stavite prezle. U sredinu štrudle po njenoj dužini stavite nadev. Krpom na kojoj je kora uvijte u rolat. Stavite u tepsiju prethodno namazanu uljem i namažite maslacem.

Domaću štrudlu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 50 minuta.

Ostavite na 15 minuta da se odmori pre nego što je isečete. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplu sa kuglom sladoleda.

Kada znate kako se pravi štrudla, preporučujemo da pripremite klasičnu nemačku štrudlu ili štrudlu sa jabukama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji