Štrudla je jedan od najaromatičnijih i najukusnijih slatkiša koje ste ikada probali. Zamislite kako ulazite u kuću, a iz kuhinje se širi miris jabuka i cimeta, sveže pečenog testa i slatkoća, koja tera da vam krene voda na usta. Sedate za sto, sipate šolju kafe ili čaja, a u tanjiru pored vas stoji parče apetitnog kolača sa kuglom sladoleda (po želji).
Štrudla od jabuka je poreklom iz Beča iz 17. veka, kada je i napravljen prvi recept. Međutim, testo i način mešnje i pečenje dolazi iz Osmanske imperije.
Sigurno mislite da je štrudla laka za pripremu. Da, tako izgleda! Međutim, priprema testa može biti veoma teška i da iziskuje spretne ruke.
Osnovni saveti prilikom pripreme štrudle od jabuka
Pošto mnogi od nas nemaju vremena, čestu uzimamo gotovo testo iz prodavnice. Međutim, tajna savršene štrudle je u tome da pripremimo testo sami kod kuće. Možete prosejati brašno i so zajedno, dodati jaja, vodu ili mleko, kao i malo masnoće. Zamesite meko testo. Nakon toga, kao i kod milibrota "udarajte" o sto ili radnu površinu 10-15 minuta. Ostavite da odstoji pola sata i razvucite. Što je moguće tanje. I spremni ste za nadev.
Jedan od glavnih saveta koji neki kuvari daju je da ne sipajte odjednom svu tečnost, navedenu u receptu. Sipajte postepeno i procenite da li vam treba još.
Drugi kažu da je dobro da pripremite jedan dan pre pečenja. Nakon što pripremite, dobro uvijte i stavite u frižider da stoji 18 do 24 sata. Nakon toga možete razvući toliko tanko, da možete da čitate novine kroz njega.
Osim testa, važan je i nadev. Izaberite sveže voće i prirpemite nadev za štrudlu dok testo ostoji. Možete dodati razno suvo grožđe, da biste napravili bogatiji i zasičeniji ukus. Mnogo je važno da dodate mrvice od testa u nadev, koje će pokupiti vlagu od jabuka.
Originačna bečka štrudla
Zamesite testo do brašna, vode i malo masnoće. Dodajte malo soli u brašno. Mesite dok ne doibjete meko testo. Kad bude skoro gotovo, počnite da ga "savijate" - podignite jedan kraj i savijte preko preostalog dela. Ponovite nekoliko puta. Nakon toga namažite uljem i ostavite da odstoji pola sata ili celu no
Pripremite smesu i ostavite sa strane. Razvucite testo što je moguće tanje i namažite maslacem. Ovde se za tradicionalni recept za štrudlu kaže da se testo savršeno razvuče ako stavite list sa natpisom ispod i možete da ga pročitate.
Možete posuti mlevenim orašastim plodovima, da boste dodali neki ukus. Nemojte zaboraviti mrvice testa, koji će upijati vlagu. I naravno dodajte nadev.
Nadev pripremite od pečenih jabuka (prethodno isecite ih na kockice ili male komade). U njih dodajte pola šolje suvog grožđa, 5 kašičica soka od limuna, četvrtinu čaše šećera i prstohvat cimeta.
Uvijte, ispecite i... neka vam je ukusno!
Još finesa prilikom pripreme štrudle
- Testo možete pripremiti lako, ali mu morate dati vremena da odstoji,
- Možete koristiti oklagiju i prste da biste dobili željenu debljinu testa,
- Ako vam ivice ostanu debele, odsecite ih,
- Koristite mrvice od testa. Ako nemate, može i prezle. One će upiti vlagu od jabuka,
- Nemojte zaboraviti da namažete testo maslacem,
- Namažite gotov rolat sa maslacem,
- Pecite na 180 stepeni,
- Umesto jabuka, možete napuniti testo nadevom od sira - kotidž i rikotu, pomešana, pomešanu sa 2 jajeta, jednom čašom šećera, koru jednog limuna i neke žitarice po ukusu, koji će pokupiti vlagu.
Servirajte sa sladoledom i konzumirajte sa kafom ili čajem.
Komentari