Da napraviš testo je dosta ozbiljan zadatak i iziskuje dosta majstorstva i strpljenja. Svaka domaćica ima svoje načine mešenja testa.
Međutim, većina žena ne zna kako pravilno da čuva testo u frižideru i koliko dugo ono može da izfrži u njemu. U frižideru može da se čuva kako testo bez kvasca, tako i ono u kome ima kvasca.
Način čuvanja testa u frižideru:
Ako poštujete pravila opisana u sledećim redovima i ne produžavate rok trajanja,čuvanje testa u frižideru je u potpunosti ostvarivo.
Pre nego što stavite gotovo testo za čuvanje u frižider, ono treba da bude veoma lepo umešeno. To će pomoći i u uklanjanju ugljen-dioksida iz testa.
Kada je testo gotovo, ono se posipa brašnom i stavlja se u posdu kja se pokriva streč folijom. U foliji se prave rupe kako bi kroz njih mogao da ulazi vazduh.
U principu, lepo umešeno testo može da izdrži nekoliko dana u frižideru. Ako ste stavili testo u najlonske kesice i namazali ste ga uljem, ono može da se čuva u frižideru 4-5 dana tako što se to uopšte neće odraziti na njegov ukus.
Nakon što prođe ovo vreme, testo počinje da gubi svoju elastičnost i oksidira, tako da nije dobra ideja da ga držite toliko dugo u frižideru.
Kada imate gotovo testo ne golebajte se da napravite:
- domaću picu;
- mekane kiflice;
- ili omiljeni kiš;
Komentari