Bulgur je najpoznatiji po glavnoj ulozi u Tabule salati. Ovaj klasični recept sa Bliskog istoka je zdrav i ukusan izbor za milione ljudi koji žive sa dijabetesom ili su u opasnosti od razvoja ove bolesti.
Bulgur sadrži ugljene hidrate i integralno je zrno, ali je i dalje pogodna hrana za dijabetičare. Bogat je proteinima, bogat je vlaknima i dobar je izvor zdravih hranljivih materija.
Zbog visokog sadržaja vlakana, bulgur se duže vari, što održava nivo šećera u krvi stabilnim. Sadrži oko 4 grama vlakana u pola šolje i skoro 3 grama proteina.
Bulgur se može poslužiti pripremljen sa orasima i voćem za doručak ili na kanapeu od povrća za zdrav ručak.
Ugljeni hidrati u bulguru imaju direktan uticaj na nivo šećera u krvi, tako da se brojanje ugljenih hidrata u porcijama smatra dobrim načinom da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom ako imate dijabetes.
Jedna porcija (pola šolje) bulgura sadrži oko 17 grama ugljenih hidrata.
Drugi način da se pravilno hranite ako imate dijabetes je preko glikemijskog indeksa (GI) - skale od 1 do 100 koja pokazuje koliko brzo ili sporo ugljeni hidrati utiču na vaš šećer u krvi.
Broj ugljenih hidrata izražava ukupnu količinu ugljenih hidrata, dok glikemijski indeks izražava kvalitet ugljenih hidrata, prema Američkom udruženju za dijabetes.
Cele žitarice (Integralne žitarice) su rangirane niže od rafinisanih ugljenih hidrata u tabeli glikemijskog indeksa zbog sadržaja vlakana i smatraju se ugljenim hidratima visokog kvaliteta.
Pogledajte dozvoljene recepte za dijabetičare.
Komentari