Da li je suši zdrav?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
2341
Suši i japanski štapići

Istorija sušija je fascinantna. Izmišljen je u Japanu osamdesetih godina 20. veka. Upravo je Japan postao glavni izvor zemljišta, budući da je ostrvska zemlja okružena vodom sa svih strana.

Zbog činjenice da su sastojci sušija sirova morska hrana, suši ima jedinstvene karakteristike ukusa, ranije nepoznate u evropskoj kuhinji.

Postoji mnogo vrsta sušija. Rolnice se obično služe sa ljutim ili pikantnim vasabi sosom, jer ovaj sos ima antiseptička svojstva i ubija štetne bakterije.

Da li je suši zdrav? To je prava riznica minerala i vitamina, koju odlikuju najbolji svojstva niskokaloričnih dijetetskih proizvoda. Japanska kuhinja je bogata biljnim proteinima i, u poređenju sa evropskom kuhinjom, praktično nema holesterola.

Smatra se uravnoteženom ishranom koja pomaže u normalizaciji procesa varenja i očuvanju lepote noktiju, kose i zuba. Mnogi njegovi sastojci (uključujući lignje, škampe i morske alge) su jaki prirodni afrodizijaci.

Pripremanje sušija

Pirinač je odličan izvor energije, snabdevajući telo ugljenim hidratima i vlaknima, proteinima, tiaminom, gvožđem i niacinom.

Morski plodovi koji se nalaze u korisnom sušiju, po pravilu, ne podvrgavaju se termičkoj obradi, tako da ne gube korisne minerale, aminokiseline, vitamine i soli. Vrste ribe koje se koriste u japanskoj kuhinji bogate su vitaminima B, fosforom, magnezijumom, kalijumom, jodom i fluorom. A polinezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6 koje se u njima nalaze su ono što vam je potrebno u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i viška kilograma! Polinezasićene masne kiseline omega-3 kiseline sprečavaju poremećaje mozga i pomažu u borbi protiv depresije.

Nije jasno kada se to tačno dogodilo, ali je odavno suđi ušao u naše živote – i postao je mnogo više od trenda. Neverovatan je estetski, izuzetno ukusan (kada ga pripremaju prave ruke) i, štaviše, doživljava se kao prirodan i zdrav.

Zdrav suši nije samo hrana; to je umetnost koja kombinuje kulturne tradicije, zanatstvo i oko za detalje. Ova japanska kuhinja nudi raznovrsne ukuse i teksture - od svežine sirove ribe do hrskavosti nori morskih algi i nežnosti pirinča za suši. Pogodan i za brzi zalogaj i za sofisticiranu priliku, suši sa sobom donosi osećaj ravnoteže i harmonije svojstven japanskoj kulturi.

Suši

Pogodan je za one koji traže zdravu i niskokaloričnu alternativu, ali istovremeno žele nešto drugačije i zanimljivo. Bez obzira da li ste početnik ili već ljubitelj sušija, svako novo iskustvo je prilika da otkrijete nešto jedinstveno u ovom posebnom svetu ukusa.

Pogledajte takođe kako napraviti suši za decu, saznajte koja su napici pogodni za suši ili isprobajte naše isprobane recepte za suši.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest