Bonapeti.rs»Saveti»Ima li glutena u kvascu?

Ima li glutena u kvascu?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
532
Ima li glutena u kvascu?

Kvasne gljivice se često povezuju sa konzumacijom hleba i testenina, a ljudi sa netolerancijom na gluten se često pitaju da li je bezbedno za njih da ga konzumiraju.

Ukratko - to zavisi od vrste kvasca. Većina kvasnih gljivica je bez glutena, ali postoje neke vrste koje sadrže gluten. Najčešći tipovi kvasca koji se koriste za pečenje, kao što su pekarski kvasac i aktivni suvi kvasac, su bez glutena.

Hleb napravljen od hlebnog kvasca je bez glutena, sve dok su i drugi sastojci koji se koriste takođe bez glutena. Mnogi hlebovi bez glutena se prave sa kvascem i bezbedni su za osobe sa celijakijom.

Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam i pripada gljivama. Trenutno postoji najmanje 1.500 vrsta kvasca, ali one čine samo oko 1% svih gljiva na svetu. Dok su kvasci jednoćelijski, oni su evoluirali od višećelijskih predaka, što znači da imaju neke zanimljive osobine koje nedostaju drugim jednoćelijskim organizmima.

Brzo se razmnožavaju, imaju širok spektar metaboličkih varijacija i, naravno, mnoge primene u kuhinji i šire.

Poznato je da kvasac proizvodi električnu energiju, proizvodi etanol, leči infekcije i čini mnoge druge misteriozne stvari koje nauka još uvek pokušava da razume.

Koriste se i u većini recepata koji zahtevaju stvaranje mehurića – kao što su pivo, vino i hleb (poznat i kao proces fermentacije u ugljen-dioksid i alkohol).

Pogledajte još korisnih recepata za keto hleb i slatkiše bez glutena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji