Da biste napravili ukusan prženi pirinač, moraćete da uradite sledeće:
Koristite hladan, prethodno kuvan pirinač. Morate da isplanirate i koristite dobro ohlađen kuvani pirinač. Sveža porcija vrućeg pirinča vam neće biti korisna, jer kada jednom odlučite da ga pržite u tiganju, zalepiće se i postati grudvast. Ako još uvek nemate hladan, skuvan pirinač, ostavite sveže kuvani pirinač da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim raširite pirinač u pleh i pokrijte ga folijom. Ostavite pirinač u frižideru oko sat vremena.
Koristite ulje prilikom kuvanja. Dodajte povrće – ono mnogo doprinosi ukusu i svežini prženog pirinča. Možete dodati i stari i mladi luk.
Koristite jaku vatru. Ovo će pomoći da se pirinač i povrće dobro isprže i zaprže, a takođe će pomoći da se pirinač ne kuva u tiganju. Pržite pirinač oko 4-5 minuta dok ne porumeni, mešajući svakih 15-20 sekundi drvenom lopaticom da ne zagori. Koristite tiganj sa nelepljivim premazom kako se pirinač ne bi lepio za dno tiganja.
Na kraju dodajte malo soja sosa.
Ako i vi volite pirinač, preporučujemo vam da isprobate ove ukusne recepte za pirinač:
- sutlijaš;
- a zašto ne i pirinač sa tikvicama;
Komentari