Bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo treba da rakija diše?

Koliko dugo treba da rakija diše?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45165
Koliko dugo treba da rakija diše?

Kvalitetna rakija ima veći sadržaj alkohola /60-65 stepeni alkohola/. Većina proizvođača ga ostavlja na ovim stepenima, ne toliko da bi se hvalili da imaju jaku rakiju, već pretpostavljaju da će joj stepen alkohola pasti kada je sipaju u bure. Koliko dugo treba da rakija diše?

Pečena rakija - mlada rakija se sipa u dobro opranu hrastovu burad, koja se 2-3 nedelje ostave otvorena da „dišu” kako bi izašao nekvalitetni alkohol. Na vrh bureta se stavlja krpa ili gaza da bi se rakija zaštitila od insekata. U hrastovom buretu rakija gubi zapreminu i alkohol, ali dostiže standardne granice - lozovača do 40 stepeni, a voćna do 38 stepeni.

Razređivanje do standarda se vrši destilovanom vodom. Može se koristiti i kišnica ili prokuvana vodom, ali samo u retkim slučajevima. Kada se rakija razblaži do željene jačine, sipa se u bure da sazri, jer svaki domaći proizvođač rakije zna da je sveža rakija oštrog ukusa i da ima neprijatan miris kazana. Njen ukus je neprijatan i nije za svakoga. Poboljšanje njenog kvaliteta postiže se zrenjem u drvenim buradima.

Odležavanje ili sazrevanje voćnih rakija obično traje 2-3 godine. Dokazano je da je u prvoj godini gubitak obima i stepena oko 6%, u narednim godinama i do 4%.

Neke rakije, kao što su rakije od šljiva i dženarika, sazrevaju u malim buradima, ne toliko da dobiju prijatan blag ukus, koliko da se oboje. Prilikom pečenja ove vrste rakije su bezbojne, a sazrevaju u buradima od hrastovine, trešnje, bagrema ili duda da požute ili čak dobiju tamnu boju konjaka. Dužim starenjem ova boja dostiže svetlo braon, gotovo boju konjaka, ali se to ne preporučuje.

Vreme disanja rakije zavisi od materijala koji koristimo. Ako smo pripremili voćni pire od šljive, breskve ili kajsije, odležavanje je kraće kako bi se sačuvala voćna aroma koju ove rakije nose.

Ako smo koristili voće neutralne arome - stare vrste šljiva, jabuke, divlje kruške i drugo, starenje je duže. Dobro je uzeti uzorak najmanje jednom mesečno i kada rakija poprimi željenu boju prebaciti je u staklenu posudu.

Sada kada znate koliko dugo treba da diše rakija, hajde da vam predstavimo neka pogodna predjela za nju:

- namaz uz rakiju;

- salata za rakiju

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
Ukupno glasalo: 2
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni