Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koliko proteina treba da jedete dnevno?

Koliko proteina treba da jedete dnevno?

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
28
Koliko proteina treba da jedete dnevno?

Malo hranljivih materija je jednako važno kao što je to protein. Ako ne unosite dovoljno proteina, mogli biste da imate nedostatak, što može uticati na vaše zdravlje i težinu. Međutim, postoje veoma različita mišljenja o tome koliko proteina treba da jedete dnevno. Većina zvaničnih organizacija za ishranu preporučuje prilično skroman unos proteina.

DRI (Referentni unos u ishrani) je 0, 8 grama proteina po kilogramu telesne težine ili 0, 36 grama po kilogramu.

ovo iznosi:

- 56 grama dnevno za prosečnu osobu;

- 46 grama dnevno za ženu.

Iako ovo može biti dovoljno da spreči nedostatak, studije pokazuju da nije ni blizu dovoljno da bi se osiguralo optimalno zdravlje. Ispostavilo se da prava količina proteina za svakog pojedinca zavisi od mnogih faktora, uključujući nivo aktivnosti, godine, mišićnu masu, ciljeve fitnesa i trenutno zdravstveno stanje.

Ovaj članak razmatra optimalne količine proteina i faktore načina života kao što su gubitak težine, izgradnja mišića i nivoi aktivnosti.

Proteini – šta je to i zašto su vam potrebni?

Proteini su glavni gradivni blokovi tela, izgrađuju mišiće, tetive itd. Bez proteina, život, kao što znate, ne bi bio moguć.

Proteini su manji molekuli koji se zovu aminokiseline, koji su nanizani kao perle na kanapu. Ove povezane aminokiseline formiraju dugačke proteinske lance, koji se zatim presavijaju u složene oblike.

Proteini nisu važni samo kvantitativno, već i kvalitativno

Uopšteno govoreći, životinjski proteini obezbeđuju sve neophodne aminokiseline u pravom odnosu da bi se u potpunosti iskoristile – što ima smisla, pošto su životinjska tkiva slična vašim tkivima.

proteini

Ako svaki dan jedete životinjske proizvode kao što su meso, riba, jaja ili mlečni proizvodi, verovatno ste već prilično dobro u pogledu proteina. Međutim, ako ne jedete hranu životinjskog porekla, dobijanje svih proteina i esencijalnih aminokiselina potrebnih vašem telu je malo veći izazov.

Proteini podržavaju gubitak težine

Proteini su neverovatno važni kada je u pitanju gubitak težine. Kao što znate, morate da jedete manje kalorija da biste izgubili težinu. Nauka je dobro potvrdila da konzumiranje proteina može povećati broj kalorija koje sagorevate povećanjem vašeg metabolizma (kalorija) i smanjenjem apetita.

Može da vam pomogne da dobijete mišićnu masu

Mišići su uglavnom napravljeni od proteina. Kao i kod većine tkiva u vašem telu, mišići su dinamični i stalno se raspadaju i obnavljaju. Da biste dobili mišiće, vaše telo mora da sintetiše više mišićnih proteina nego što ih razgrađuje.

Druge okolnosti koje mogu povećati potrebe za proteinima

Bez obzira na ciljeve mišićne mase i fizičke forme, ljudima koji su fizički aktivni potrebno je više proteina nego ljudima koji se ne kreću toliko. Ako je vaš posao fizički, mnogo hodate, trčite, plivate ili radite bilo kakvu vežbu, morate jesti više proteina.

Da li proteini imaju negativan uticaj na zdravlje?

Proteini se nepravedno okrivljuju za brojne zdravstvene probleme. Neki ljudi veruju da ishrana bogata proteinima može izazvati oštećenje bubrega i osteoporozu.

Takođe naučite kako da napravite:

- proteinski smuti;

- proteinske bombone;

- ili proteinske palačinke;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest