Bonapeti.rs»Saveti»Seckanje crnog i belog luka

Seckanje crnog i belog luka

MilkaMilka
Početnik
1
Seckanje crnog i belog luka

Luk isečen na kolutove ispušta intenzivan miris i sok, zbog čega mnogi recepti zahtevaju sitno seckani luk.

Da ne bi lili suze, najbolje je uzeti oštar nož, koji će brže seći. Pratite ove korake:

1. Prepolovite luk po dužini kroz glavicu u sredini. Crni luk oljuštite od braon opni i odsecite vrh, ali ne dirajte kraj gde je koren (dok seckate luk koren će vam pomoći klizanje režnjeva ispod prstiju). Stavite obe polovine sa presečenim delom dole;

2. Luk seckajte po dužini, počevši od korena i ostavite oko 3-4 mm između reza;

3. Sada napravite nekoliko poprečnih preseka prema željenoj debljini, paralelno sa daskom za sečenje;

4. Seckajte luk, držeći sečivo noža pod pravim uglom u odnosu na dasku, na komade željene veličine. Na kraju isecite deo kod korena.

Slično, sečenje ili seckanje belog luka oslobađa njegove oštre sokove. Što ga sitnije iseckate, to je intenzivnija njegova aroma. Sirovi seckani beli luk ima najjaču ljutinu, dok pečeni celi čenovi daju blago slatkast ukus oraha.

Kada se gnječi, beli luk oslobađa većinu korisnog alicina koji sadrži.

Sa već seckanim crnim i belim lukom možete pripremiti poslastice kao što su:

- namaz od belog luka;

- supa od luka;

- paprike sa belim lukom;

- pohovani luk.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni