Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čuvanje mladog belog i crnog lukaČuvanje mladog belog i crnog luka
07. avgust
Najjednostavnije pravilo kod zamrzavanja mladog crnog i belog luka je da budu suvi i da se ne seckaju na previše sitne komade - na taj način se izbegava gubljenje ukusa i kvaliteta, a njihov oblik će se sačuvati maksimalno...
Korisna svojstva belog lukaKorisna svojstva belog luka
01. jul
Redovna konzumacija belog luka poboljšava raspoloženje, puni energijom i pozitivizmom. Za koncentraciju pažnje, poboljšavanje pamćenja i priliva stvaralačnih snaga, konzumirajte više belog luka....
Pašteta od belog lukaPašteta od belog luka
08. sep.
1
Pašteta od belog luka je začinjena limunovim sokom i sitno seckanim orasima. Prilikom serviranja ovaj namaz je ukrašen maslinama. Pašteta od belog luka je spremna....
Tortilja od belog lukaTortilja od belog luka
27. dec.
Ljuštimo krompir i kuvamo ga, ocedimo ga i izgnječimo. Začinjavamo solju, biberom i gnječenim belim lukom, mešamo i dodajemo jaja. Zagrevamo pola maslaca u tiganju i stavljamo krompir, pritiskajući dobro ka dnu, zapržimo...
Turšija od belog lukaTuršija od belog luka
25. jul
Kada isipate poslednju vodu, polako ređajte red sitno iseckanog peršuna i mirođije, pa red belog luka. Pomešajte sastojke sa salamurom i prokuvajte ih 3-4 minuta....
Predjelo od belog lukaPredjelo od belog luka
17. mart
Beli luk se izgnječi sa nožem, dodaju se ostali sastojci i sve se umuti štapnim mikserom dok se ne dobije gusta i homogena smesa. Ako vam gustina ne odgovara, dodajte ulje. So, beli luk i limuntus su po ukusu....
Namaz od belog lukaNamaz od belog luka
28. april
Očistite beli luk i ispasirajte ga u kašu. Počnite da ga mešate mikserom i da postepeno dolivate ulje. Treba da dobijete vazdušast kavijar. Ako vam se učini da količina ulja nije dovoljna, sipajte još. Nakon toga stavite...
Smesa od belog luka i crnog vina koja leči preko 100 bolestiSmesa od belog luka i crnog vina koja leči preko 100 bolesti
23. feb.
Ova prirodna i lekovita smesa u sebi krije sve blagodeti belog luka i crnog vina....
Kompot od belog i crnog grožđaKompot od belog i crnog grožđa
11. sep.
Nakon što provri, ostavljamo 15 minuta i nakon toga skidamo kompot od belog i crnog grožđa....
Krugovi od luka sa sosom od belog lukaKrugovi od luka sa sosom od belog luka
23. maj
Servirajte hrskave krugove luka garnirane sa sosom od belog luka....
Madridska čorba od belog lukaMadridska čorba od belog luka
05. feb.
Dodajte ih u čorbu od belog luka i promešajte. Kuvajte još 2 minuta i isključite. Servirajte madridsku čorbu od belog luka toplu!...
Supa od pečenog belog lukaSupa od pečenog belog luka
08. mart
Neverovatan ukus ima ova supa od pečenog belog luka. Poslužite toplu supu od pečenog belog luka....
Tinktura od divljeg belog lukaTinktura od divljeg belog luka
22. jun
Operemo dobro listove divljeg belog luka i isečemo ih na sitno. Stavljamo ih u dobro opranu staklenu teglu i prelivamo vodom. Zatvaramo čvrsto teglu i stavljamo na toplo i sunčano meso na 15 dana....
Integralne prlenke od belog lukaIntegralne prlenke od belog luka
04. jun
Integrale prlenke od belog luka su gotove....
Maslac sa ukusom belog lukaMaslac sa ukusom belog luka
12. nov.
Čenove belog luka se dobro ispresuju i pomešaju sa solju, biberom i limunovim sokom. Peršun iseckati što sitnije. Sve ovo se dodaje i meša u otopljeni i ohlađeni maslac, koji se još nije očvrsnuo....
Španska čorba od belog lukaŠpanska čorba od belog luka
30. jul
Beli luk se iseče na krupno, hleb se iseče na krupne kocke. Hleb se prži uz neprestano mešanje. Šunka se iseče na krupne kocke, džigerice se iseku na krupno. Ljuta paprika se iseče na sitno. Beli luk se zaprži na srednjoj...
Prolećna supa od belog lukaProlećna supa od belog luka
21. jun
Luk i beli luk se iseku na sitno i blago se zaprže u maslacu. Dodaje se pirinač i on se zaprži. Dve kocke bujona od povrća se rastvore u litru vode. Zaprženo povrće se preliva bujonom i ostavlja se da provri 15-20...
Namaz od pečenog belog lukaNamaz od pečenog belog luka
11. april
Odvojite beli luk na čenove. Poređajte ih u pleh, nemojte ih ljuštit. Naprskajte ih maslinovim uljem i pecite između 20 i 30 minuta u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, nakon toga očitite...
Subotinske pogačice od belog lukaSubotinske pogačice od belog luka
30. nov.
Od ostatka maslaca, začina i istucanih čenova belog luka napravite pastu. Oštrim nožem isecite pogačice iznutra i namažite pastom od belog luka dok su još tople. Prijatno!...
Sos od belog luka (Ajoli)Sos od belog luka (Ajoli)
27. nov.
Nakon toga umutite pastu od belog luka mikserom, zajedno sa 2 supene kašike maslinovog ulja i žumancima. Dodajte sok od limuna, nakon toga još 2 supene kašike maslinovog ulja u kašljicama i promešajte smesu....
Letnja supa od belog lukaLetnja supa od belog luka
11. okt.
Garniramo je sa brusketima od belog luka. Lagana, aromatična i prijatna supa, koje se sprema veoma lako i brzo....
Pasta od mladog belog lukaPasta od mladog belog luka
25. maj
Očistite mladibeli luk i operite ga. Nasecite ga na krupno. Pasirajte beli luk sa solju i mirođijom, a kasnije dodajte ulje malo po malo i nastavite sa pasiranjem dok ne dobijete željenu gustinu. Ako vam nije dovoljno...
Mlečni sos od belog lukaMlečni sos od belog luka
02. jun
Umutite kiselo mleko sa maslinovim uljem, dodajte izgnječen beli luk, so, biber, mutite dok se ne dobije ujednačena smesa....
Dijetalni sos od belog lukaDijetalni sos od belog luka
12. jul
1
U posudi pogodnoj za pasiranje pomešajte sitan sir, kiselo mleko, so, beli luk i mirođiju (samo listiće). Pasirajte dok ne postane glatko. U zavisnosti od željene gustine možete da dodate ili sitan sir ili mleko i da pasirate...
Arapski namaz od belog lukaArapski namaz od belog luka
27. april
Neoljuštene čenove belog luka stavite u tepsiju i zapecite u rerni oko 10 minuta, pecite ih dok ne omekšaju. Nakon toga ih oljuštite....