Bonapeti.rs»Saveti»Da li možemo da pečemo jela sa maslinovim uljem?

Da li možemo da pečemo jela sa maslinovim uljem?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
5331
Da li možemo da pečemo jela sa maslinovim uljem?
Fotografije: Gordana Danilov

Maslinovo ulje ima nižu tačku dimljenja od drugih masnoća. Ovo je tačka u kojoj ulje bukvalno počinje da se dimi, a u maslinovom ulju temperatura na kojoj se odvija ovaj proces je između 185 i 200 stepeni.

Kada zagrejete maslinovo ulje do tačke dimljenja, korisna jedinjenja u ulju počinju da se razlažu i formiraju potencijalno štetna jedinjenja.

Upotreba maslinovog ulja smanjuje loš holesterol i zasićene masti u obrocima. Takođe dodaje dodatne antioksidante (prirodne hemikalije koje pomažu u zaštiti naših ćelija) i vitamin E vašim salatama.

Nažalost, ova korisna svojstva se gube ako koristite maslinovo ulje za pečenje.

Pečenje sa maslinovim uljem

Ako zamenite maslinovo ulje biljnim uljem (ili drugim uljem za kuvanje) u svom receptu za pečenje, možete koristiti masnoće u receptu u odnosu 1 prema 1.

Zbog svog karakterističnog ukusa, maslinovo ulje može uticati na ukus peciva. Ako volite da koristite maslinovo ulje, izaberite ono koje ima oznaku „lagano“ jer ima blaži ukus.

Ako pokušavate da održite zdraviju liniju masnoća za kuvanje, ulje avokada takođe može zadovoljiti vaše potrebe za pečenjem.

Niste uvereni da je pečenje sa maslinovim uljem za vas? Potražite ukusne recepte za torte koji zapravo zahtevaju upotrebu maslinovog ulja.

Jak ukus maslinovog ulja dobro ide uz agrume. Pokušajte da napravite tortu sa kremom od limuna ili drugu sličnu voćnu tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji