Bonapeti.rs»Ulje od Avokada

Ulje od Avokada

Ulje od avokada

Prirodna ulja sa različitim svojstvima se ekstrahuju iz biljaka i koriste i interno i spolja. Ona nalaze mesto u našem svakodnevnom životu i kao prehrambeni proizvod i kao briga o zdravlju i lepoti kože, kose, noktiju.

Svako prirodno biljno ulje ima tačno definisane kvalitete, ali među najširem po dejstvu možemo istaći ulje avokada. Poseduje sva dragocena svojstva voća iz kojeg se dobija, a nalazimo ga svuda u svakodnevnom životu - od hrane do sredstava za higijenu i lekova.

Šta treba da znamo o ulju od avokada, koje njegove upotrebe treba da uključimo u svoje živote, čega treba da budemo svesni kada koristimo ulje od avokada? Kako se pravi ovo ulje i da li ga možemo napraviti sami kod kuće?

Dobijanje ulja od avokada

Ulje od avokada se dobija hladnim presovanjem i predstavlja nerafinisani proizvod komine avokada i rafinisanog ulja koji je podvrgnut termičkoj obradi.

Hladno ceđeno ulje od avokada je najkorisnije za ishranu. Pošto se ne zagreva, čuva sva svojstva voća sa vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Rafinisano ulje je tokom prerade izloženo visokim temperaturama. Ima svetliji miris, ali je izgubilo polovinu svojih korisnih svojstava. Uglavnom se koristi za spoljnu primenu - za kozmetičke maske i tretman oštećene kože.

Domaće ulje od avokada

Ovo ulje je moguće nabaviti kod kuće. Potrebna su samo dva proizvoda - plod avokada i prirodno kokosovo mleko.

Priprema ulja od avokada - 1 kilogram ploda se opere, oljušti i iseče, pažljivo uklanjajući meso iz pulpe, uklanja se i koštica. Voće se iseče i melje u blenderu. Pomešajte ga sa pola litra kokosovog mleka i mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Smeša se kuva u loncu debelih zidova na laganoj vatri dok vlaga potpuno ne ispari, uz stalno mešanje. Nakon što je gotova, smesa se ohladi, procedi kroz gazu, a uljana tečnost se sipa u staklenu posudu i čuva u frižideru.

Sastav ulja od avokada

Ovaj proizvod ima neverovatno mnogo korisnih svojstava zbog svog neverovatnog hemijskog sastava. Sadržaj korisnih supstanci je dobro znati kako biste stekli predstavu o kojim mogućnostima se radi. Sadrži:

- vitamine A i E, kao i one iz grupe B, takođe vitamin D i askorbinsku kiselinu, K, F, PP;

- Minerali - kalijum, kalcijum, jod, cink, kobalt, bakar, gvožđe;

- Esencijalna ulja;

- Antioksidansi, uključujući veoma vredan skvalen;

- Visoko svarljive masti;

- fitohormoni;

- Hlorofil;

- Sadrži 100 odsto masti kao nutritivnu vrednost;

- 885 kilokalorija na 100 mililitara ulja.

Koristi od ulja od avokada

Ulje od avokada primena

Ovaj proizvod ima blagotvorno dejstvo na ljudsko telo ne samo spolja, već i iznutra. Evo nekih od njegovih koristi:

- Promoviše zarastanje rana. Antioksidans skvalen ima antimikrobno i antigljivično dejstvo, takođe može da snizi nivo holesterola u krvi i blagotvorno deluje na hormonski sistem. Skvalen podržava imunitet, uništava slobodne radikale i smanjuje efekat zračenja. Ulje podržava sintezu vitamina D i dobru apsorpciju keratina;

- Njegov pozitivan uticaj proteže se na endokrini, digestivni i kardiovaskularni sistem. Korisno je kod upale mokraćnih puteva, gastritisa i čira i kod iritacije jednjaka i grla;

- Lecitin koji se u njemu nalazi pomaže u jačanju nervne, moždane i srčane aktivnosti. Blagotvorno deluje na bolesti jetre, bolesti pankreasa i reproduktivnog sistema;

- antiinflamatorna svojstva su veoma korisna u zarastanju kožnih rana i lezija, posekotina, dermatitisa i drugih;

- Dobro deluje kod reumatskih i zglobnih tegoba, smanjuje otok tkiva, zaustavlja upale i poboljšava pokretljivost zglobova;

- Pogodno je za bolesti žučne kese, a takođe i kao purgativ za zatvor, za mršavljenje i normalizaciju rada creva;

- Pomaže kod bolesti desni svojim antiinflamatornim svojstvima. Suzbija infekcije, leči parodontitis i eliminiše loš zadah;

- Mononezasićene masti i masne kiseline su osnovni gradivni element ćelija. Ako dobro funkcionišu, koža izgleda mlado, sveže, zategnuto i elastično. Ulje od avokada sadrži ove masti i daje ih koži;

- Takođe promoviše zdravlje mozga uz pomoć omega-3 masnih kiselina i vitamina E, jačajući moždane ćelije i snabdevanje mozga krvlju. Vitamin E štiti od Alchajmerove bolesti i može da zaustavi početne simptome, kao i da ih potpuno eliminiše.

Upotreba ulja od avokada

Ulje od avokada koristi

Pravci u kojima se može koristiti su hrana, zdravstvena nega i lepota, a najviše mogućnosti za korišćenje ovog ulja pruža kozmetologija.

Ulje od avokada u kulinarstvu

Kulinarske primene ulja od avokada ovog proizvoda su brojne. Najčešće se nalazi u kuhinji Španije, mediteranskih zemalja i u kuhinji u Latinskoj Americi.

Uglavnom se koristi u dresinzima za salatu gde su partneri povrće i morska riba, morski plodovi i meso. Ulje avokada je prikladan dodatak svakom jelu od povrća. Uz meso, pomaže telu da ga apsorbuje i dobro svari.

Ovo ulje je pogodno za prženje jer ima visoku tačku ključanja. Nerafinisano ulje nije kancerogeno kada pržite bilo koju hranu u njemu. Dugim zagrevanjem nestaju neka korisna svojstva i mogu se dobiti neka nepoželjna jedinjenja, ali je kratkotrajno zagrevanje na visokim temperaturama sa zdravstvenog stanovišta potpuno prihvatljivo.

Ulje od avokada u kozmetologiji

Ulje od avokada pokazuje odlične kvalitete u nezi epiderma celog tela i kose. Izglađuje bore, poboljšava elastičnost kože, zaustavlja opadanje kose, ujednačava ton kože i pomaže u lečenju akni.

Ima lekovito i dejstvo regeneracije na slabu kosu. Dubinski hrani kožu glave, aktivira metaboličke procese u tkivima, budi zaspale folikule i podržava rast kose.

Uz to, trepavice postaju duže, gušće i izražajnije. Nanešen na obrve, ovaj proizvod ih čini gušćima, mekšima i popunjava ispale dlačice u njima.

Regenerativna svojstva ulja od avokada pogodna su za nokatnu ploču, koja je jača i omekšava zanoktice oko nje. Stanje kože i noktiju se vidno poboljšava redovnom upotrebom.

Kontraindikacije za upotrebu i čuvanje ulja od avokada

Ulje od avokada ima svoje kontraindikacije kao i svaki drugi sličan proizvod. Ne bi trebalo da se koristi u slučajevima:

- individualne netolerancije i alergijske reakcije;

- kod hroničnih problema sa bubrezima i žuči, jer može da pomeri postojeće kamenje u organima;

- Kod pankreatitisa - može povećati tegobe.

Ulje od avokada ne treba koristiti nakon isteka roka trajanja, koji je 18 meseci nakon otvaranja boce. Čuvanje treba da bude u staklenoj posudi. Već otvoreno, ulje se čuva samo u frižideru, jer na višoj temperaturi brzo gubi svojstva. U zatvorenom stanju, može se čuvati na sobnoj temperaturi na oko 18 stepeni bez izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni