Beli luk je povrće koje igra centralnu ulogu u brojnim receptima. Ima vredne nutritivne kvalitete zbog svog blagotvornog sastava, koji pruža značajne koristi za ljudsko zdravlje.
Beli luk takođe ima karakterističan ukus, uključujući divnu aromu koja ga čini omiljenim začinom u mnogim jelima.
Ovo zdravo povrće može se konzumirati u različitim uslovima, a jedan od najčešćih načina pripreme je pečenje.
Da biste napravili pečeni beli luk kod kuće, potreban vam je samo još jedan sastojak - maslinovo ulje.
Prvo odrežite vrh glavica belog luka i poređajte ih u pleh. Zatim ih prelijte maslinovim uljem da upiju svu količinu. Pokrijte pleh folijom i pecite beli luk oko 10-15 minuta na 150 stepeni.
Beli luk na kraju treba da omekša. Obično se pojede za jedan dan, bez suvišnih dodataka.
Pečeni beli luk izuzetno blagotvorno deluje na zdravlje:
- deluje preventivno protiv zadržavanja tečnosti u organizmu;
- Prečišćava ćelije u telu;
- Ima pozitivan efekat u uklanjanju tumorskih ćelija;
- Uspešno uklanja naslage u krvnim sudovima.
Još jedna pozitivna karakteristika je da pečeni beli luk ima znatno manje uticaja na sveži dah.
Dobro je da ga jedete ceo dan i to samo njega, ali ako vam je tako teško može se konzumirati i sa drugom lakom hranom. Pečeni beli luk možete staviti u dresinge za salatu, ukusne namaze ili umake.
Komentari