Svinjska plećka je divan komad mesa koji dolazi iz oblasti ramena životinje, a taj deo postaje izuzetno sočan i nežan ako se polako kuva nekoliko sati i nije skup u prodavnici.
Uvek birajte komad koji izgleda sveže i ima crvenkasto-ružičastu boju, najbolje ga je pripremiti odmah, a možete ga čuvati do 3 dana u frižideru ili ga zamrznite u zamrzivaču.
Sa svinjskim plećkom, manje je verovatno da će se meso osušiti, čak i ako se priprema nekoliko minuta duže nego što bi trebalo. Svinjsku plećku možete pripremiti na mnogo načina - možete da pečete celo parče u rerni, možete da je isečete i na manje komade, pogodna je za janije i pripremu mlevenog mesa.
Primeri načina kuvanja svinjske plećke:
- janije - sa graškom, krompirom, šargarepom i crnim lukom / sa krompirom, lukom, paprikom i paradajzom / sa boranijom;
- u rerni - šnicle ili ceo komad, servirani sa posebnim prilogom (sos od pečuraka ili drugi sos, krompir pire, pečeno povrće ili samo krompir). Može se napraviti i u kesi, bilo sa pirinčem ili sa povrćem;
- dinstana svinjetina - sa prazilukom / crnim lukom i pečurkama;
- đuveč - sa puno povrća kao što su luk, krompir, šargarepa, paprika, paradajz, uz začine i masnoću, sve u velikoj đuvečari;
- vinski kebap;
- zalogaji u tiganju;
- na roštilju;
- ako je meso mleveno, onda ima mnogo opcija - ćevapi, ćuftice (pečene, pržene, na roštilju), punjene paprike, čorba sa mesnim kuglicama, ćuftice sa belim / paradajz sosom, lazanje, musaka, sarme, rolat Stefani, špageti bolonjeze, zapečeno jelo.
Komentari