Razmotrićemo glavne 3 vrste mesa koje najčešće konzumiramo, a to su pileće, goveđe i svinjsko meso i koji njihov deo je najpogodniji za koje jelo.
Predstavljamo vam detaljan opis koje meso za koju vrstu jela i termičku obradu je najpogodnije. Dobro je znati koji začini za meso najviše odgovaraju našim omiljenim zalogajima.
Svakako treba da sačuvate ovaj članak kao vaš omiljeni, jer će vam uvek biti od koristi.
Piletina
- Ako su bez kostiju, bataci su idealni za pileće šnicle na žaru;
- Pileće belo meso (pileće grudi) je pogodno za pileće čorbe, koje zahtevaju više kuvanja, ali može i da se marinira i peče na roštilju. Odlično je za pravljenje mesnih rolnica sa nadevom;
- Pileći file se najčešće pohuje ili peče u obliku ražnjića;
- Bez pilećih leđa nema načina da se skuva mirisna pileća supa, pogodna su i krilca;
- Ako krilca ne idu za bujon, idealno su predjelo za pivo, premazana i pečena sa soja sosom ili medom i limunom. Pohovana krilca omiljena su i mladima i starima.
Začini za piletinu
Na bugarski način: sa čubrom, lovorovim listom, biberom i alevom paprikom, celerom, peršunom;
Mediteranski stil: sa majčinom dušicom, majoranom, origanom, ruzmarinom, bosiljkom, šafranom;
Azijski stil: sa soja sosom, kurkumom, karijem, kokosovim brašnom, đumbirom.
Teletina
- Teleći se može iseći na šnicle, onda se istuče čekićem za meso i marinira pa baci na roštilj. Meso bez kostiju dobro je za kavurmu i kebap;
- Teleća plećka se koristi za kuvana i dinstana jela, juneće čorbe, kavurme i mleveno meso;
- Teleći but - od šola se prave teleći šnicle i ćevapi, a vajsbrat /ceo komad/ se prži, kuva ili puni, a zatim peče. Isecite meso na kriške i u sva tri slučaja poslužite sa sosom;
- Bez teleće kolenice ne može biti ukusne telećeg kuvanog mesa, a mora biti sa kostima. Druga opcija za kuvanje je u loncu sa vinom i povrćem i pečena na laganoj vatri;
- Grudi su za supe ili jelo sa krompirom, pečena na laganoj vatri;
- Goveđi biftek se reže na goveđe medaljone ili šnicle i idealan je za brzo pripremljena jela;
- Ako je juneći file ceo, zavežite ga koncem, propržite i dinstajte u malo čorbe;
- Teleći kontra file se iseče na šnicle i peče na roštilju ili u tiganju.
Začini za teletinu
Sa čubrom je tipična za bugarski ukus, sa đumbirom - za egzotičnu Aziju, sa celerom - za kuvanu govedinu. Možete birati i između ruzmarina, timijana, lovorovog lista, žalfije, rena. I ne smemo zaboraviti da teletina voli vino.
Svinjetina
- Svinjska plećka je idealna za ćevape, đuveč i kavurmu;
- Svinjski but se deli na šol, jabuku i vajsbrat. Od šola se pripremaju šnicle ili se špikuje i peče u rerni. Jabuka i vajsbrat su idealni za đuveče od svinjetine i brza jela, a marinirani i narezani se pretvaraju u mirisne svinjske ražnjiće na žaru;
- Tanko isečena svinjske grudi se peku na roštilju ili u rerni. Odgovaraju čuvenoj svinjetini sa kupusom;
- Svinjska kolenica je pogodna za supe i čorbe, ali njen pravi ukus najbolje se razvija kada se kombinuje sa belim lukom, kimom i solju i peče nekoliko sati sa krompirom;
- Meso od svinjskog vrata je mekano i od njega se može napraviti divna kavurma. Pogodan je i za ražnjiće i šnicle na žaru;
- Svinjski kotlet se može špikovati i ispeći ceo u rerni. Može se puniti ili iseći na komade da se peče u tiganju ili rerni;
- Svinjske nogice i svinjske uši su deo pihtija, koje su popularno zimsko predjelo. Ponegde se konzumiraju u obliku tople supe.
Začini za svinjetinu
Uz kim, beli luk, alevu papriku i biber, piment, lovorov list, korijander, semenke komorača, beli senf, čili ili majčinu dušicu, ili kombinaciju ovih ukusa, svinjetina postaje neverovatno jelo ili predjelo.
Komentari