Poslednjih godina sojino mleko je steklo veliku popularnost u zapadnoj proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. U stvari, sojino mleko se smatra tradicionalnim pićem u azijskim kulturama, gde su korisna svojstva ovog proizvoda poštovana vekovima.
Ovo mleko se pravi od kuvanog, natopljenog i mlevenog sojinog zrna i ima prirodnu aromu pasulja, tako da većina proizvođača dodaje prijatne arome vanile ili čokolade.
Kada treba piti sojino mleko?
- Sojino mleko je izuzetno povoljan proizvod za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu, jer je nema u njegovom sastavu;
- Ovo mleko ima svojstvo da poboljšava lipidni profil krvi, za razliku od funkcije životinjskog mleka, koje u svom sastavu ima visok nivo holesterola i zasićenih masti;
- Opšte je prihvaćeno da sojino mleko pomaže u prevenciji raka prostate, jer je bogat izvor fitoestrogena. Oni maju funkciju kontrole prekomerne proizvodnje testosterona kod muškog pola;
- Poboljšanje simptoma menopauze. Sojino mleko sadrži fitoestrogene, koji su prirodna zamena za estrogen kod žena. Ovo pomaže u ublažavanju neprijatnih simptoma menopauze;
- Ubrzava mršavljenje. Ovo je jedan od najčešćih razloga za konzumiranje sojinog mleka. Ima malo šećera, sa samo 80 kalorija po šoljici. Sojino mleko ima malo masti i bogato je proteinima, pa se preporučuje za upotrebu u ishrani ili procesu mršavljenja;
- Jačanje krvnih sudova. Još jedan razlog za konzumiranje sojinog mleka je njegova sposobnost da ojača krvne sudove. Ovaj efekat postiže uz pomoć omega-3 i omega-6 masnih kiselina, kao i fito-antioksidanata u svom sastavu;
Sojino mleko se može konzumirati u bilo koje doba dana, a može se koristiti kao dodatak kafi ili u kombinaciji sa muslijem ili drugim žitaricama za doručak.
Sa sojinim mlekom možete pripremiti:
- makarone sa mlekom u rerni;
- mekike bez mleka;
Komentari