I pita i burek su rasprostranjeni na našim prostorima. I jedno i drugo su svakom poznati kao tradicionalna jela i retko da postoji osoba koja nije probala obe vrste peciva od testa.
Po vrsti i načinu pripreme, burek i pita su veoma slični. Lako se mogu naći u skoro svakoj pekari, poslastičarnici, ali i u velikim lancima prodavnica, gde je mnogo vrsta pita i bureka.
Razlika je u tome što je burek tradicionalno tursko jelo, a burek se može praviti od ručno pravljenih kora ili takozvanih „okupanih“ kora, a najčešće je nadev od mesa ili sira.
S druge strane, pita je tradicionalno jelo i pravi se od rukom razvučenih i oklagijom rayvijenih kora. Druga razlika između ova dva jela je što je fil za pitu veoma raznolik. Bugari, naprimer, koriste i mlečne proizvode i povrće, pirinač i mnoge druge.
Obe vrste jela se spremaju u raznim prilikama, s tim da je u nekim krajevima burek poznatiji i služi se na trpezi tokom mnogih praznika, a u drugim je to pita, što vas zauzvrat ne sprečava da uživate u i bureku i u piti i da ih pripremate kada god poželite.
Pita se priprema u domaćinstvimaa i prija svima za trpezom. Svaki praznik obavezno zahteva pripremu pite i bez nje nije potpun.
Recepte i za burek i za pitu možete pronaći na našem sajtu, ne zaboravite da podelite rezultat sa nama. Preporučujemo vam da svakako pripremite tradicionalnu pitu savijaču, omiljenu slatku pitu, a zašto da ne i pitu od spanaća.
Komentari