bonapeti.rs»Saveti»Da li brašno od spelte sadrži gluten?

Da li brašno od spelte sadrži gluten?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1048
Da li brašno od spelte sadrži gluten?

Netolerancija ili intolerancija na gluten je stanje u kojem se striktno izbegava unos glutena. Osobe koje su u takvom zdravstvenom stanju treba posebno da vode računa o svojim navikama u ishrani.

Prihvaćeno je da žitarice sadrže gluten u svom sastavu. Ovo se odnosi i na speltu, kao i na proizvode sa njenim učešćem. U tom smislu, može se pretpostaviti da se brašno od spelte ne preporučuje u slučaju intolerancije na gluten.

Međutim, evo šta treba da znate o spelti:

Spelta sadrži gluten, ali u višestruko manjim količinama od sadržaja u drugim žitaricama. Pored toga, zrno sadrži gliadin, koji je netoksičan protein za ljude koji pate od netolerancije na gluten.

Pored toga, spelta ima izuzetno koristan sastav. Sadrži značajne količine minerala i vitamina koji je čine važnom stavkom u jelovniku za ljude na dijeti bez glutena.

Iako zrno sadrži gluten, ovu činjenicu nadoknađuju njegovi vredni sastavni kvaliteti, koji snabdevaju telo vlaknima, korisnim mineralima i vitaminima.

Zato se ispostavlja da je brašno od spelte kompromisna opcija sa svojim niskim nivoom glutena, koji može da diverzifikuje jelovnik bezglutenske dijete i istovremeno donese značajne prednosti za osobe sa netolerancijom na gluten.

Sa mešavinom brašna od spelte i brašna bez glutena, možete pripremiti:

- palačinke od spelte;

- kolači sa speltom;

- hleb bez glutena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji