Kada čujete izraz procenat šećera u vinu, to znači da se radi o određivanju i promeni sadržaja šećera u grožđu, koje ide u fermentaciju za vino.
Pravila za određivanje sadržaja šećera u vinu
Evo pravila kojih se treba pridržavati prilikom određivanja sadržaja šećera u vinu:
- Za pravljenje domaćeg belog vina, njegov sadržaj šećera treba da bude između 19 i 21%, ali ovaj iznos ne treba prekoračiti;
- Da napravite dobro crno vino - trebalo bi da procenat šećera bude između 20 i 22%.
Kako se izračunava sadržaj šećera
Kada se na 100 kg kaše od grožđa doda jedan kilogram šećera. Na ovaj način možete lako izračunati količinu šećera koja je potrebna za dobijanje procenta koje smo pomenuli gore;
Kada ste već izračunali koliko vam treba šećera, treba ga rastvoriti u maloj količini grožđane kaše i tek onda dodati ukupnoj količini, preporučljivo je da se nakon dodavanja šećera sve promeša dosta dobro, da se šećer dobro rastvori.
Sada znate kako da odredite sadržaj šećera u vinu i sami možete pripremiti kvalitetno vino kod kuće.
Komentari