bonapeti.rs»Saveti»Šta znači pasterizovano mleko?

Šta znači pasterizovano mleko?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
7332
Šta znači pasterizovano mleko?

Prodavnice su pune raznih vrsta mleka: u plastičnim i staklenim flašama, u mekim kesama, možete ga kupiti čak i na uličnim automatima. Neko mleko se čuva tri dana, neko nedelju, neko i deset, a dešava se da rok trajanja mleka dostigne i do šest meseci.

Neka mleka su pasterizovana i imaju kraći rok trajanja, neka su ultrapasterizovana i imaju duži rok trajanja, a druga su sterilizovana, tako da mogu da se čuvaju u kuhinjskom ormanu, čak i bez frižidera.

Pasterizovano mleko je punomasno mleko u kome su mikroorganizmi uništeni zagrevanjem. Mleko koje se isporučuje mlekarama se zagreva na +72 °C (ređe do 90 °C) u posebnim uređajima za pasterizaciju.

Ovo je kratkotrajno zagrevanje, koje traje oko 20 sekundi, a zatim se brzo ohladi (za 30 sekundi). Postoji i ultrapasterizacija - to je kada se mleko dovede na temperaturu od 130 ili 140 stepeni bukvalno u delićima sekunde.

Posle pasterizacije mleko se sipa u čiste dezinfikovane boce i zatvara aluminijumskim poklopcem ili na drugi način. Pasterizovano i flaširano mleko može se piti bez prethodnog kuvanja.

Sterilizacija je kada se temperatura mleka podigne iznad 130 stepeni i na toj temperaturi se održava duže od nekoliko minuta. Sterilizacija snažno utiče uglavnom na sadržaj bakterija, a zajedno sa bakterijama, usled konstantnih visokih temperatura, smanjuje se sadržaj vitamina i mikro i makroelemenata, zbog kojih često i pijemo mleko.

Pored toga, kalcijum prelazi u nerastvorljivu formu, koju telo slabo apsorbuje, a to svakako nije potrebno nikome. Zato savremeni proizvođači mleka praktično ne koriste sterilizaciju, preferirajući pasterizaciju ili čak ultrapasterizaciju, što ostavlja šansu da mleko ostane u svom prirodnom stanju.

Pogledajte i neke ideje za:

- mlečni namaz;

- mlečni kremovi;

- mlečna supa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji