bonapeti.rs»Saveti»Kako kuvati jaja bez pucanja

Kako kuvati jaja bez pucanja

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
6924
Kako kuvati jaja bez pucanja
Fotografije: Doni Niki

Dešava se da pri kuvanju jaja puknu, belance iscuri i izađe na površinu vode. Nije problem ako takva jaja idu za salatu.

Ali na kraju krajeva, često postoje slučajevi kada ljuska jajeta mora biti cela. Na primer za uskršnja jaja.

Da biste izbegli pukotine tokom kuvanja, morate, pre svega, odabrati dobra jaja. Moraju biti sveža, obavezno proverite datum na pakovanju. Takođe možete da proverite svežinu jajeta tako što ćete ubaciti u čašu vode. Ako potone, sveže je.

Kada kupujete jaja, takođe pažljivo proverite pakovanje da biste bili sigurni da u njemu već nema oštećenih jaja. Istina je da postoje mikropukotine koje nećete odmah primetiti.

Ako su jaja visokog kvaliteta i od pouzdanog proizvođača koji poštuje sva pravila za gajenje koka nosilja, onda takva jaja obično imaju jaku ljusku. Ali kako možete biti sigurni da neće pucati tokom kuvanja?

Kako sprečiti da jaja popucaju kada se kuvaju

Ako izvadite jaje iz frižidera i odmah ga stavite u ključalu vodu, najverovatnije će poći zbog temperaturnog kontrasta. Jaja treba staviti u hladnu posoljenu vodu i zatim postepeno zagrevati sa njima, tada neće pucati.

Takođe, ne stavljajte posudu sa jajima na već zagrejan šporet. Poželjno je da voda ne ključa jako i da se jaja ne udaraju previše jedno o drugo.

Takođe možete dodati kuhinjsku so prilikom kuvanja. So povećava gustinu vode, koja pritiska ljusku. Čak i ako postoje mikropukotine, belance neće procuriti u slanu vodu.

I još jedan savet za kuvanje jaja - kako da tvrdo skuvate jaja bez pucanja? U šerpu gde ćete kuvati jaja možete baciti nekoliko drvenih čačkalica.

Vreme za kuvanje jaja

Prekuvavanje jaja takođe može izazvati njihovo pucanje. Vreme za kuvanje jaja:

- 3 minuta ako želite polutečno jaje;

- 4 minuta da se belance "uhvati", a žumance da ostane tečno;

- 5 minuta - žumance i belance su kuvani, ali u sredini ostaje svetlo žuta tečna mrlja;

- 6 minuta da dobijete mekano žumance sa čvrstim, ali tečnim belancetom;

- 7 minuta da dobijete gušće žumance sa potpuno kuvanim belancetom;

- 8 minuta - standardno za tvrdo kuvana jaja.

Da biste utvrdili da li je jaje kuvano ili sirovo, stavite ga na ravnu površinu i zavrtite. Kuvano jaje će se okretati mnogo brže i ravnomernije od sirovog. Nakon toga, sve što treba da uradite je da ga oljuštite i pripremite nešto ukusno:

- pašteta od jaja;

- salata od jaja;

- fritata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji