bonapeti.rs»Saveti»Šta se dešava ako pojedete čokoladu kojoj je istekao rok trajanja?

Šta se dešava ako pojedete čokoladu kojoj je istekao rok trajanja?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
7332
Šta se dešava ako pojedete čokoladu kojoj je istekao rok trajanja?

Čokolada je vredan prehrambeni proizvod koji je prošao veliki broj različitih isdtraživanja. Na osnovu njihovih rezultata možemo zaključiti da čokolada kojoj je istekao rok trajanja nije najopasniji proizvod po zdravlje, ali postoje neke važne tačke u tom pitanju.

Kvalitetna čokolada, prirodna, napravljena od kakao maslaca, kakao zrna, mlečnih proizvoda i šećera, može se dugo čuvati. Ako se poštuju uslovi skladištenja, ona neće štetiti zdravlju, čak i ako je istekao rok trajanja čokolade, koji je proizvođač naveo na pakovanju. Bez straha, ovom periodu možete dodati još šest meseci ako je čokolada mlečna ili gorka. Ovo se ne odnosi na belu čokoladu!

Beli omotač koji se ponekad može videti kada odmotate čokoladu nije znak njene nejestivosti. Dolazi zbog promene temperature i predstavlja kokosovo ulje koje je isplivalo na površinu.

Ako uslovi skladištenja proizvoda ne ispunjavaju standarde, može se pojaviti neprijatan miris ili ukus. Takvu čokoladu nikada ne treba jesti. Veruje se da je možete koristiti za pravljenje kolača, čokoladne torte ili čokoladnih kolačića. Ali bolje je ne rizikovati i baciti je.

Sve gore navedeno ima smisla kada je u pitanju dobra, kvalitetna čokolada. Štanglice koje imitiraju čokoladu, koje sadrže različite proizvode zamene za prirodne sastojke, opasne su po zdravlje sa isteklim rokom trajanja. Ne mogu se jesti.

Sada proizvođači nude mnogo opcija za čokoladice sa različitim punjenjem: orasi, keks, krem, pa čak i jogurt. Takav proizvod treba konzumirati samo svež, inače je moguće trovanje ili teška alergijska reakcija.

Ovo pravilo važi i za čokolade sa punjenjem.

Čokolada kojoj je istekao rok trajanja znači da više ne možete da je jedete.

Budite oprezni, posebno u pogledu sadržaja dečijih novogodišnjih i božićnih poklona.

Ako vam se čokolada i dalje čini jestiva, pokušajte da je temperirate. Koristite je da napravite:

- čokoladni mafini;

- čokoladni kolač.

- pravilno čuvanje čokolade;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji