Zamrznuto meso može se koristiti dugo vremena, ali ipak treba imati na umu da čak i u zamrzivaču ima rok trajanja koji ne treba zanemariti.
Zamrzavanje neutrališe mogućnost razvoja bakterija u mesu, ali ako se predugo čuva u zamrzivaču, gubi svoj ukus i korisne osobine. Pored toga, neke vrste otpornijih plesni uspevaju da se razviju čak i na temperaturama ispod nule.
Rok skladištenja za zamrznuto meso je od 2 do 12 meseci, u zavisnosti od vrste mesa i njegove eventualne prethodne termičke obrade.
Na temperaturama ispod -18 stepeni, teletina se može čuvati do 12 meseci. Ovčetina se može čuvati do 10 meseci, a jagnjetina do 8 meseci.
Svinjetina sa kožom može se čuvati do 8 meseci, a bez kože - do 6 meseci. Nusproizvodi se čuvaju 4 meseca, nakon čega gube ukus.
Teletina se može čuvati u zamrzivaču do 11 meseci bez gubitka ukusa. Smrznuto pileće i ćureće meso se čuva u zamrzivaču najviše 6 meseci kako ne bi izgubilo svoj ukus i hranljive vrednosti.
Zamrznuto guščije i pačje meso može se čuvati do 5 meseci u zamrzivaču. Mleveno svinjsko i goveđe meso može se čuvati u zamrzivaču do 4 meseca.
Kuvano, a zatim zamrznuto meso može se čuvati 8 meseci u zamrzivaču. Ne preporučuje se odmrzavanje pre upotrebe; treba ga staviti u ključalu vodu ili direktno u rernu kako ne bi izgubio izgled i ukus.
Viršle se mogu čuvati u zamrzivaču do 10 meseci, kao i goveđa meka salama. Kada se koriste, treba ih polako odmrzavati kako bi se sprečilo gubitak oblika.
Dimljeno meso se čuva u zamrzivaču 6 meseci, a odmrzavanje treba obaviti polako na sobnoj temperaturi.
Da biste se lakše snašli kada otvorite zamrzivač, obeležite svaku kesu - šta sadrži i kada je stavljate u zamrzivač. Na ovaj način ćete moći lako da rasporedite meso za kuvanje.
Pogledajte i koliko dugo meso traje u frižideru i kako prepoznati sveže meso.
Komentari