Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Rok trajanja zamrznutog mesa

Rok trajanja zamrznutog mesa

Jana G.Jana G.
Početnik
189
Vrste mesa

Zamrznuto meso može se koristiti dugo vremena, ali ipak treba imati na umu da čak i u zamrzivaču ima rok trajanja koji ne treba zanemariti.

Zamrzavanje neutrališe mogućnost razvoja bakterija u mesu, ali ako se predugo čuva u zamrzivaču, gubi svoj ukus i korisne osobine. Pored toga, neke vrste otpornijih plesni uspevaju da se razviju čak i na temperaturama ispod nule.

Rok skladištenja za zamrznuto meso je od 2 do 12 meseci, u zavisnosti od vrste mesa i njegove eventualne prethodne termičke obrade.

Na temperaturama ispod -18 stepeni, teletina se može čuvati do 12 meseci. Ovčetina se može čuvati do 10 meseci, a jagnjetina do 8 meseci.

Svinjetina sa kožom može se čuvati do 8 meseci, a bez kože - do 6 meseci. Nusproizvodi se čuvaju 4 meseca, nakon čega gube ukus.

Teletina se može čuvati u zamrzivaču do 11 meseci bez gubitka ukusa. Smrznuto pileće i ćureće meso se čuva u zamrzivaču najviše 6 meseci kako ne bi izgubilo svoj ukus i hranljive vrednosti.

Zamrznuto guščije i pačje meso može se čuvati do 5 meseci u zamrzivaču. Mleveno svinjsko i goveđe meso može se čuvati u zamrzivaču do 4 meseca.

Kuvano, a zatim zamrznuto meso može se čuvati 8 meseci u zamrzivaču. Ne preporučuje se odmrzavanje pre upotrebe; treba ga staviti u ključalu vodu ili direktno u rernu kako ne bi izgubio izgled i ukus.

Viršle se mogu čuvati u zamrzivaču do 10 meseci, kao i goveđa meka salama. Kada se koriste, treba ih polako odmrzavati kako bi se sprečilo gubitak oblika.

Dimljeno meso se čuva u zamrzivaču 6 meseci, a odmrzavanje treba obaviti polako na sobnoj temperaturi.

Da biste se lakše snašli kada otvorite zamrzivač, obeležite svaku kesu - šta sadrži i kada je stavljate u zamrzivač. Na ovaj način ćete moći lako da rasporedite meso za kuvanje.

Pogledajte i koliko dugo meso traje u frižideru i kako prepoznati sveže meso.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest