Bundeva spada u kategoriju voća i povrća i od nje se mogu pripremati različita jela - od poslastica do supa ili glavnih jela. To je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka i veruje se da je poreklom iz Južne Amerike, gde se konzumirala pre oko 8.000 godina.
Međutim, u Evropu je došla mnogo kasnije - u 16. veku i postepeno se proširila po celom svetu. Bundeva je veoma korisna i pomaže u prevenciji raka, problema sa krvnim sudovima, vidom i mnogim drugim problemima.
U osnovi, većina ljudi voli kuvanu bundevu, ali je podjednako dobra i sirova i može se jesti na oba načina. Mnogi ljubitelji bundeve se pitaju da li je treba ljuštiti ili ne.
Odgovor je da bundeva mora da se oljušti ako se jede sirova, a ako se jede pečena onda to nije potrebno. A evo kako možete oljuštiti bundevu.
Kada je kora bundeve sveža i meka, lako se guli ljuštilicom ili nožem. Međutim, kada je suva i hrapava, bundevu možete ispeći bez ljuštenja.
Ako vam još treba sirova, isecite je na komade i oljuštite oštrim nožem na dasci.
Ponekad možete koristiti i rende. Nakon što narendate meki deo, kora će vam ostati u ruci.
Komentari